Calendar sărbători legale: 6 și 7 ianuarie ar putea deveni zile libere

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 08 septembrie 2022, 17:42

Zilele de 6 și 7 ianuarie, când sunt prăznuite Boboteaza şi Sfântul Ioan, ar putea fi incluse în calendarul sărbătorilor legale. Proiectul de lege a fost depus la Senat.

Zilele de 6 și 7 ianuarie ar putea deveni nelucrătoare dacă va fi adoptat proiectul de lege depus la Senat de PSD și inițiat de Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi de Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD.

De ce ar trebui să fie 6 ianuarie zi liberă

În expunerea de motive pentru care zilele de 6 şi 7 ianuarie ar trebui să fie declarate zile de sărbătoare legală, se arată că Sărbătoarea Botezului Domnului sau Boboteaza este importantă atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru romano-catolici, greco-catolici sau penticostali. De asemenea, în această zi are loc Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare.

Pentru creştinii ortodocşi, Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, greco-catolici şi penticostali. (…)

Sărbătoarea Botezului Domnului sau Boboteaza, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că în această zi cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasma Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează, spun inițiatorii proiectului, potrivit antena3.ro.

Sărbătoarea Botezului Domnului, zi nelucrătoare în mai multe state europene

Aceștia au mai adus ca argument și faptul că această mare sărbătoare a fost inclusă în calendarul sărbătorilor legate și este zi nelucrătoare în mai multe state europene, cum ar fi Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania sau Suedia.

Susținem cele mai sus menționate pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantată la articolul nr.18 din „Declarația Universală a Drepturilor Omului”, la articolul nr.10 din „Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, la articolul nr.9 din „Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, la articolul nr.29 din „Constituția României” precum şi de „Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor” în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanța ei religioasă.

7 ianuarie ar putea fi inclusă în calendarul sărbătorilor legale din 2023

Parlamentarii PSD mai susțin că și ziua de 7 ianuarie, când este sărbătorit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, ar trebui să fie zi liberă datorită importanței sale religioase.

Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezul Domnului, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că la această dată este prăznuită Naşterea Domnului.

Din acest motiv, mai multe ţări din Europa precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. În acest context, dată fiind importanta religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară şi declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează, se mai arată în document.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter