Zile libere în ianuarie 2023. Ce zile libere vor fi în plus!

De Adina Zamfir, pe

Românii se bucură de câteva zile libere în ianuarie 2023 cu ocazia Anului Nou și a marilor sărbători. Află ce zile sunt deja libere prin lege și ce zile libere așteptăm să fie aprobate chiar de la începutul anului.

Cuprins

Românii așteaptă mai multe zile libere în ianuarie 2023. Încă din toamna anului 2022, a fost înaintat la Parlament un proiect de lege prin care zilele de 6 și 7 ianuarie, când sărbătorim Botezul Domnului și praznicul Sfântului Ioan Botezătorul să fie zile libere.

Ce zile libere vor avea românii în 2023

În mod oficial, românii se bucură de 15 zile libere pe an, iar în 2023, 12 dintre acestea vor fi în timpul săptămânii. Așadar, lucrătorii care au program de lucru de luni până vineri se vor bucura de 12 zile libere, în care nu trebuie să meargă la muncă sau pentru care vor fi compensați, dacă sunt nevoiți să lucreze.

Zile libere în 2023

1 ianuarie, duminică – Anul Nou

2 ianuarie, luni – a doua zi de Anul Nou

24 ianuarie, marți – Ziua Principatelor Române (Mica Unire)

14 aprilie, vineri – Vinerea mare

16 aprilie, duminică – Paștele ortodox în 2023

17 aprilie, luni – a doua zi de Paște

1 mai, luni – Ziua Muncii

1 iunie, joi – Ziua Copilului

4 iunie, duminică – Rusaliile

5 iunie, luni – a doua zi de Rusalii

15 august, marți – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie, joi – Sfântul Andrei

1 decembrie, vineri – Ziua Națională a României

25 decembrie, luni – Crăciunul

26 decembrie, marți – a doua zi de Crăciun

Zile libere în ianuarie 2023

În luna ianuarie, vom avea primele două zile libere după Anul Nou și anume zilele de 1 și 2 ianuarie. Cei mai mulți lucrători se vor întoarce la muncă marți, după Revelion, pe data de 3 ianuarie.

O altă zi liberă în mod oficial este 24 ianuarie, care este Ziua Principatelor Române sau Unirea cea mică, așa cum este cunoscută în popor. În luna ianuarie 2023, ziua de 24 va fi într-o zi de marți și există șanse mari ca ziua de luni, 23 ianuarie, să fie declarată zi liberă pentru a face punte cu zilele de weekend.

În acest mod, și părinții, și elevii se vor bucura de o scurtă vacanță cu ocazia Unirii, care poate fi petrecută în mod tradițional pe pârtie, la săniuș sau la ski.

Ce zile libere mai putem primi în luna ianuarie

Parlamentul a adoptat tacit, la începutul lunii decembrie, proiectul legislativ prin care zilele de 6 și de 7 ianuarie să devină sărbători legale și zile libere. Urmează ca acest proiect de lege să fie aprobat de Președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Astfel că, din anul 2023, numărul de zile libere de care se bucură românii în mod oficial poate crește de la 15 la 17. Din cele 15 zile de care beneficiem în prezent, 9 sunt praznice mari și sărbători religioase. Acestor 9 zile se pot adăuga Boboteza și Sfântul Ion.

Boboteaza, zi liberă în multe state creștine

Zilele de 6 și 7 ianuarie, când sărbătorim Botezul Domnului și pe Apostolul Ioan sunt zile deosebite în calendarul creștin ortodox și în tradiția populară. Sunt șanse mari ca acestea două să devină zile libere în ianuarie 2023. Cele două mari sărbători creștine încheie ciclul sărbătorilor de iarnă care încep de Crăciun, cu Nașterea Domnului.

Cei mai mulți români care poartă nume de sfinți poartă numele de Ion, Ionel, Nelu, Ioana sau Ionela, și foarte mulți români merg la biserică în zilele de 6 și de 7 ianuarie.

”În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Prooroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”, se arată în motivația proiectului legislativ.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter