39 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu. De ce a murit celebrul poet

De Oana Savin, pe Ultimul update Luni, 12 decembrie 2022, 15:56
Pe 13 decembrie 2022 se împlinesc 39 de ani de la moartea celebrului poet Nichita Stănescu. Deși medicii au spus că a murit din cauza unui stop cardio-respirator, se pare că alta a fost cauza decesului său.

În noaptea de 12 spre 13 decembrie, la ora 02:00, Nichita Stănescu se stingea din viață. Asta după ce, cu doar câteva ore în urmă ajunsese la Spitalul Fundeni din Capitală, acuzând dureri puternice în zona ficatului.

Adevărata cauză a morții lui Nichita Stănescu

Deși diagnosticul oficial a fost stop cardio-respirator, Stănescu se lupta de mai mulți ani cu alcoolul.

La autopsie s-a constatat că nu mai avea nici măcar o celulă de ficat. Și-l băuse pe tot”, a declarat poetul Cezar Ivănescu, prieten de-al lui Nichita.

Deși prietenii și apropiații au încercat în ultimii ani de viață să îl facă să renunțe la viața boemă, nu au avut nicio șansă de reușită. Astfel că, alcoolul i-a distrus viața încetul cu încetul.

Soția sa, Dora, s-a luptat din răsputeri să îi convingă pe toți să îl ajute cu lupta împotriva acestei dependențe. Dar Nichita deja suferea de ciroză. Femeia a încercat să îl facă să ducă o viață mai sănătoasă.

Când s-a însurat ultima oară, Dora l-a obligat să mănânce mai bine, să se îmbrace mai bine, că până atunci el nu era așa”, a povestit muzicianul Johnny Răducanu, prieten bun de-al poetului, care ș-a amintit că Stănescu obișnuia să mănânce slană și să bea vodcă la primele ore ale dimineții.

Nichita Stănescu consuma câte două sticle de vodcă pe zi, însă, spun prietenii lui, nu era aproape niciodată beat.

Ultimele ore de viață

Pe 9 decembrie 1983, Nichita a participat la nunta unor prieteni, la Drobeta Turnu-Severin. La cină, el i-a scris un poem gazdei, cum îi era obiceiul, după care s-a retras în camera sa, ficatul lui fiind măcinat de ciroză.

Pe 11 decembrie s-a decis să se întoarcă la București.

Luni de dimineață nu se trezește însă la timp ca să prindă trenul. Doarme din nou până spre prânz și refuză să mănânce. Spune că nu se simte bine. Nu se ridică deloc din pat până când vor pleca, a doua zi, cu un alt tren.

Când a ajuns acasă, el a decis să se bage în pat. Însă, noaptea, durerile sale au devenit tot mai puternice. A chemat un prieten care l-a dus la spital. Ajuns acolo, a străbătut coridoarele pe picioarele lui, însă crizele s-au repetat, din ce în ce mai puternice. La câteva minute după ora 02:00, Nichita Stănescu a încetat din viață.

Sursă foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter