Prietenii de la unica.ro au aniversat săptămâna asta 3 ani de online. Ocazie cu care sunt bucuros să le dedic această reţetă. E o reţetă pe care am „inventat-o” în timp ce-o preparam.
Adică am avut în cap, de la început, să fac ceva cu pui. Și pe parcurs, am adăugat tot felul de minuni. Aşa cum poate or să confirme „martorii”, a ieşit de vis 🙂
Ingrediente (pentru 4 porţii)
* 1 kg piept de pui, dezosat, fără piele * 100 ml zeamă de la lămâie (mai exact, zeama de la o lămâie mare sau două mai mic) * 100 ml ulei extravirgin de măsline + 1 lingură pentru sosul de iaurt * 1 lingură boabe de muştar * 1 lingură sos Worchestershire * 1 linguriţă Tabasco (sau mai puţin, dacă nu vă place picant) * 2 linguri suc de roşii * 1 lingură de miere * 400 ml iaurt de oaie şi bivoliţă * 1 legătură de mărar * 1 lingură de cimbru uscat * sare, piper * ciuperci champignon, bacon, brânză de burduf – pentru garnitură
Reţetă
Am făcut o marinadă din uleiul de măsline, zeama de lămâie, sosul Worchestershire şi tabasco. Am adăugat boabele de muştar (pe care le-am zdrobit un pic cu lingura), sare şi piper.
În marinada asta am pus pieptul de pui, tăiat cubuleţe. Am acoperit cu folie alimentară şi am dat la frigider pentru o oră.
Între timp, am făcut sosul de iaurt. Am tocat mărarul mărunt şi l-am amestecat cu iaurtul. Am mai pus 1 lingură de ulei de măsline şi cimbrul uscat. Le-am amestecat bine şi am dat şi sosul la frigider, acoperit.
Într-un castron, am amestecat sucul de roşii cu mierea. Am pus un pic de cimbru şi l-am dat deoparte.
Când a venit vremea, am scos cuburile de pui din marinadă şi le-am pus într-o tigaie bine încinsă (fără ulei, fără nimic).
Când s-au rumenit, am adăugat sucul de roşii cu miere şi am amestecat bine, la foc iute, până a scăzut tot lichidul din tigaie.
Către final, am umplut nişte ciuperci cu fâşii de bacon şi le-am acoperit cu brânză de burduf.
Le-am pus în VitaCook, la 180 de grade, pentru 6 minute. (dacă n-aveam, le punem frumos într-o tavă, în cuptorul încins).
Am pus ciupercile pe farfurie. Lângă ele, bucăţele de pui pe care le-am stropit cu sosul de iaurt.
De dragul picanteriei, am presărat peste toate nişte fulgi de ardei (foarte) iute. După reacţiile prietenilor care au mâncat minunea asta, îndrăznesc să spun că a fost foarte, foarte gustos. Poftă bună 🙂