Cum prepari maiaua „veșnică” – drojdia care nu se strică niciodată și se poate refolosi la nesfârșit

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Joi, 02 aprilie 2020, 12:08

Nimic nu se compară cu pâinea făcută în casă. Textura, mirosul și gustul franzelei aburinde, coapte în propria bucătărie, sunt de neegalat. Iar faptul că ai controlul total asupra calității  ingredientelor este un lux de care puțini se mai pot bucura în zilele noastre. Da, este adevărat, ai nevoie de timp și de implicare pentru prapararea pâinii acasă, însă efortul depus va fi pe deplin răsplătit odată cu obținerea produsului final.

Orice bucătar știe că pentru a prepara o pâine gustoasă și pufoasă ai nevoie de drojdie proaspătă, de cea mai bună calitate. Iar drojdia naturală este mult mai sănătoasă decât orice se poate găsi în comerț. Astăzi vorbim despre cum puteți prepara maiaua (drojdie) la domiciliu din cele mai simple ingrediente din lume: făină și apă.

Citeşte şi: Rețetă pentru situații de criză. Cum prepari „pâinea săracului”, în doar 10 minute

Această maia se face cu făină din secară (este mult mai bogată în nutrienți decât făina albă) și are calitățile extraordinare de a nu mucegăi, de a nu se usca și de a putea fi folosită de foarte, foarte multe ori, dacă este în mod constant “hrănită”, potrivit science.howstuffworks.com. Din acest motiv a căpătat denumirea de “maia veșnică”.

Pentru a prepara maiaua veșnică ai nevoie de un borcan de 2 l, 100 grame de făină de secară și 100 ml apă. Pentru că este vorba de fermentație, procesul de pregătire durează câteva zile.

  • În prima zi – se amestecă bine, în borcan, făina cu apa caldă (la circa 33-35 grade). Compoziția obținută va avea consistența smântânei groase. Se lasă compoziția în borcanul închis, într-un loc cald, pentru 24 de ore. Apariția bulelor de aer este primul semn că maiaua a început să fermenteze.
  • A doua zi – începeți să “hrăniți” maiaua, adăugând 100 ml apă caldă și încă 100 g de făină. Amestecați bine maiaua, închideți borcanul și lăsați-l într-un loc cald timp de alte 24 de ore.
  • A treia zi – veți observa cum maiaua a început să crească în volum, iar numărul de bule de aer s-a mărit. Acum este momentul să mai hrăniți maiaua cu alte 100 ml de apă și 100 g de făină.
  • În a patra zi, mirosul compoziției devine acrișor, maiau scade în volum, dar crește în densitate și deja poate fi folosită la prepararea pâinii. După ce luați din maia cantitatea necesară pregătirii pâinii, transferați compoziția rămasă într-un borcan mai mic, de 500 ml sau 700 ml. Acoperiți borcanul cu un capac pe care l-ați găurit în 6-7 locuri (maiaua are acum nevoie și de aer).

Cum se păstrează maiaua veșnică

Dacă nu este folosită des, maiaua se poate păstra la frigider, pentru a-i încetini procesul de creștere, și se hrănește o dată la 5 zile. Înainte de următoarea folosire pentru preparea pâinii, maiaua trebuie scoasă din frigider și lăsată la temperatura camerei timp de 24 de ore.

Dacă obișnuiți să faceți des pâine (o dată la două zile, de exemplu), atunci puteți ține maiaua în cămară sau în bucătărie: în acest caz, maiaua va avea nevoie de “hrană” la fiecare 12 ore.

sursa foto -123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter