Specii de ciuperci comestibile. Beneficii și contraindicații

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 03 octombrie 2022, 14:00

Îmbogățește-ți meniul săptămânal cu diverse ciuperci comestibile, gustoase și savuroase. Ciupercile sunt ieftine și spornice, pot înlocui carnea și au un aport nutrițional bogat în minerale și proteine. Iar preparatele din ciuperci comestibile sunt deosebit de variate, de la ciupercile făcute pe grătar, la supele cremă cu ciuperci delicioase.

Cuprins

Oferta de ciuperci comestibile din magazine este destul de variată. În supermarketurile bine aprovizionate poți găsi, pe lângă binecunoscutele ciuperci champignion, tot felul de bureți, gălbiori sau ciuperci de pădure culese din România, dar și câteva specii de ciuperci comestibile aduse din Asia, foarte apreciate pentru calitățile lor nutritive și curative.

Ciupercile și calitățile lor nutritive

Ciupercile au un gust deosebit, fie că sunt pregătite simplu la grătar, cu umpluturi din brânză sau legume, fie că sunt preparate cu sosuri savuroase, aluaturi crocante sau supe cremoase. Ciupercile sunt o sursă bogată de vitamina B3 și B6 și totodată o sursă foarte bună de minerale.

Ciupercile, indiferent de specie, conțin procente semnificative de seleniu, potasiu (mai mult decât bananele), cupru, fier și magneziu. Spre exemplu, o porție (100 g) de ciuperci asigură între 20 și 40 la sută din necesarul de cupru al organismului. Acest mineral protejează inima și ajută la tratarea anemiei.

Ciupercile sunt bogate în fibre care ajută digestia, iar mineralele pe care le conțin ajută circulația și activitatea inimii, echilibrează tensiunea arterială, protejează colonul și sistemul digestiv și ajută creierul.

Pe de altă parte, o porție de ciuperci conține peste 50 de kilocalorii, aproximativ 5 gr de proteine și carbohidrați. Consumate moderat și gătite dietetic, ciupercile nu constituie un pericol pentru siluetă și nici pentru persoanele care suferă de afecțiuni cronice precum diabetul sau bolile de stomac.

Cum alegi ciupercile bune

Cumpără ciuperci de la producători autorizați. Cele mai vândute ciuperci în magazinele noastre sunt ciupercile albe sau brune de tip champignon, care provin din culturi controlate.

Alege ciupercile cu pălăria fermă, lucioasă, sănătoasă, fără urme de lovituri sau tasare. Întoarce ciupercile și examinează interiorul pălăriei, să fie curat și fraged.

Privește cu atenție și piciorușele ciupercilor, să fie albe, curate, proaspete, să nu fie galbene sau maron, pentru că acest lucru arată că au fost culese de câteva zile și nu sunt prea fragede și gustoase.

Ciupercile proaspete se pot ține la frigider într-o pungă de hârtie sau învelite cu un prosop de bumbac, care absoarbe umezeala. Ciupercile se țin în cutia pentru legume, unde pot rezista până la 5 zile.

În magazine, găsești ușor și ciuperci de pădure deshidratate. Acestea se țin câteva ore în apă rece, după care se spală bucată cu bucată în jet de apă rece, deoarece pot conține urme de nisip.

Dacă vrei să culegi singură ciuperci din pădure, este bine să ai cu tine un cunoscător al ciupercilor și un determinator foarte bun. Riscul de a confunda speciile de ciuperci comestibile cu ciupercile otrăvitoare este foarte mare. Pe de altă parte, trebuie să știi că din cele aproximativ 2500 de specii de ciuperci cu pălărie care cresc la noi în țară, aproximativ 500 sunt comestibile, dar nu toate sunt gustoase și fragede. Multe ciuperci care pot fi consumate au un gust amărui și fibre tari, chiar dacă nu sunt otrăvitoare și nu reprezintă un pericol pentru om.

Cele mai populare specii de ciuperci comestibile

Ciuperci de cultură

Ciupercile Champignon sau Agaricus

Specii de ciuperci comestibile. Beneficii și contraindicații

Acestea sunt ciuperci din familia bureților, cu pălăria rotundă, albă, netedă și fină. Sunt ciuperci care cresc pe straturi vegetale în ciupercării unde umezeala, întunericul și răcoarea sunt condiții esențiale pentru dezvoltarea lor.

Ciupercile champignon au un gust mai delicat decât alte ciuperci, sunt pe placul tuturor și sunt delicioase în orice fel de preparat, putând fi combinate și cu legume, și cu brânzeturi. De la aceste ciuperci se folosește și pălăria, și piciorușul, ambele fiind la fel de gustoase.

Specii de ciuperci comestibile. Beneficii și contraindicații

Champignon sau Agaricus sunt ușor de recunoscut după pălăria perfect rotundă, albă și netedă. Există și specii de Agaricus cu pălăria rotundă, dar de culoare bej-gri, cu o textură ca de solzi, așa cum este Agaricus de pădure, o ciupercă deosebit de gustoasă.

Ciupercile Pleurotus

Specii de ciuperci comestibile. Beneficii și contraindicații

Aceste ciuperci fac și ele parte din familia bureților comestibili, la fel ca ciupercile Champignon. În mediul lor natural, Pleurotus cresc pe bușteni de copaci putreziți și sunt cunoscute drept păstrăvi sau ciuperci de copac. Numele de păstrăv vine de la culoarea acestor ciuperci asemănătoare cu nuanța păstrăvilor din apele de munte, un soi de gri cenușiu.

Ciupercile Pleurotus pe care le găsim în magazine provin însă din ciupercării unde sunt crescute pe saci cu resturi vegetale și scoarță de copac. Pleurotus de cultură sunt ciuperci foarte gustoase și sigure pentru consum. Le poți recunoaște ușor după forma lor de urechiușe de culoare alb-cenușie.

Ciuperci comestibile din pădurile noastre

Ciupercile Amanita – bureții de pădure

Este o specie de ciuperci de pădure, care crește în zonele mai calde, în pădurile de foioase de la deal și câmpie. Majoritatea ciupercilor din familia Amanita sunt toxice dacă sunt consumate crude, de aceea ele trebuie bine curățate și gătite. Nu pot fi folosite pentru salate, dar pregătite la tigaie sunt deosebit de gustoase și au un gust pregnant de minerale, pădure și pământ.

amanita burete domnesc

Dintre ciupercile Amanita cea mai apreciată este Buretele domnesc sau Crăița, o ciupercă de culoare roz-somon, cu pălăria rotundă. Aceasta se poate consuma și crudă, dar în cantități mici, fiind mai greu de digerat. În schimb, era considerată pe vremuri o adevărată delicatesă și servită adesea la mesele boierești.

Specii de ciuperci comestibile. Beneficii și contraindicații

Tot din familia Amanita face parte o altă ciupercă deosebit de gustoasă și anume Cucul sau Plopenchiul (amanita rubescens). Și ea crește în păduri de foioase în zonele mai calde. Are o pălărie rotundă, rozalie, cu solzi rotunzi. Când pălăria este tăiată, culoarea ei rozalie se intensifică și aceasta este o caracteristică deosebită care o diferențiază față de alte specii de ciuperci Amanita. Plopenchiul trebuie consumat doar gătit.

Ciupercile Boletus – hribii de pădure

Specii de ciuperci comestibile. Beneficii și contraindicații

Familia Boletus cuprinde ciuperci cunoscute în mod popular drept hribi. Aici sunt cuprinse ciuperci care poartă numele populare de burete brun, burete popesc, buretele vrăjitoarei, mânătarcă sau hrib de vară și mânătarcă țigănească. Sunt ciuperci deosebit de gustoase, dar se recomandă să se consume doar gătite, deoarece unele dintre ele sunt toxice când sunt crude.

Ciupercile Leccinum – hribii cu picior solzos

Specii de ciuperci comestibile. Beneficii și contraindicații

Cea mai cunoscută ciupercă din această familie este hribul de plop, pâlnioara de plop sau pitarca portocalie. Este o ciupercă întâlnită pe plopii tremurători și crește din iunie până în octombrie, după ploile de vară. Este o ciupercă deosebit de gustoasă, care se consumă preparată termic. Piciorul ei este solzos, mai gros în partea de sus, iar pălăria albă capătă o culoare brun-portocalie pe măsură ce se maturizează.

Ciupercile Armillaria – ghebele

Specii de ciuperci comestibile. Beneficii și contraindicații

În această familie intră ghebele cu inel, ghebele de miere și ghebele de vară, ciuperci subțiri, cu pălării rotunde, care cresc în buchete la baza trunchiurilor de copaci. Sunt ciuperci deosebit de gustoase, dar trebuie consumate doar preparate termic.

Specii de ciuperci comestibile. Beneficii și contraindicații

Ghebele de stejar fac parte din familia Gymnopus și sunt și ele ciuperci savuroase, cu un gust deosebit și foarte nutritive.

Ciupercile Cantharellus – gălbiorii și trâmbițele

Specii de ciuperci comestibile. Beneficii și contraindicații

Gălbiorii sunt ușor de recunoscut după forma lor ca de pâlnie și culoarea galbenă, frumoasă și atrăgătoare. Iar trâmbițele sunt tot ciuperci sub formă de pâlnie, dar de culoare neagră.

Specii de ciuperci comestibile. Beneficii și contraindicații

Ambele specii de ciuperci comestibile sunt foarte apreciate pentru gustul lor deosebit și foarte căutate în pădure, fiind și ușor de recunoscut.

Ciupercile Morchella – zbârciogii

Specii de ciuperci comestibile. Beneficii și contraindicații

Această familie de ciuperci comestibile de pădure conține câteva zeci de ciuperci cunoscute popular drept zbârciogi, datorită formei lor zbârcite. Pot avea diverse culori: albi, cenușii, galbeni, bruni, negri sau roșcați. Zbârciogii sunt foarte gustoși, dar se consumă doar gătiți.

Ciupercile Tuber – trufele

Specii de ciuperci comestibile. Beneficii și contraindicații

Trufele sunt ciuperci deosebite, care cresc la rădăcina unor anumiți copaci sau pomi fructiferi sălbatici. Sunt ciuperci rare, cu un gust aparte, prețioase și foarte scumpe. La noi în țară predomină trufele negre și acestea sunt găsite cu ajutorul câinilor speciali antrenați pentru a le depista aroma ascunsă în pământ.

foto: Shutterstock; Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter