Din ce sunt fabricate iaurturile de pe piața din România

De Oana Savin, pe
Doar un iaurt din 10 este fabricat 100% din lapte românesc, arată un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori, care a verificat etichetele produselor lactate de tip iaurt ce se găsesc pe piața românească.

Potrivit aceluiași studiu, nouă din 10 tipuri de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat, un lapte prelucrat agresiv, asupra căruia sunt aplicate anumite procese precum extracția grăsimilor sau adăugarea unor concentrate proteice, lapte praf sau grăsimi de lapte.

Asociația Pro Consumatori a achiziționat 45 de tipuri de iaurt din magazinele din România, cu gramaje cuprinse între 100 și 300 de grame.

Cele mai sănătoase iaurturi care pot fi consumate de către copii, în primul rând, sunt cele care sunt fabricate din lapte românesc. Pentru a le identifica pe acestea consumatorul trebuie să găsească pe eticheta iaurtului mențiunea ”produs românesc”. Această mențiune se folosește, potrivit legii, numai de către procesatorii din industria laptelui care folosesc 100% lapte românesc la fabricarea iaurtului respectiv”, a explicat Costel Stanciu, președintele asociației, pentru Adevărul.

Consumatorii români nu trebuie să fie induși în eroare de mențiunea ”produs în România”. Produs în România poate ascunde faptul că la fabricarea acelor iaurturi s-a folosit lapte din afara țării sau că s-a folosit lapte amestecat, adică lapte din afara țării amestecat cu lapte din afara României”, a precizat Stanciu.

Pe piață se găsește un singur produs 100% românesc

Conform verificării, singurul iaurt 100% produs românesc este iaurtul de la Lăptăria cu Caimac.

Întrebarea firească pe care ne-o punem este aceasta: până la urmă este iaurt sau este smântână? Totodată, consumatorii trebuie să fie atenți la lista de ingrediente. Nu recomandăm iaurturile care, ca ingrediente, în afară de lapte, conțin și proteine din lapte sau grăsime din lapte. Aceste ingrediente arată faptul că acel produs este, să spunem așa, denaturat, adică se îndepărtează foarte mult de rețeta iaurtului clasic. Iaurtul are doar două ingrediente: lapte și culturi lactice vii, nicidecum adaosuri sub formă de proteine, sub formă de grăsimi, sub formă de smântână”, a mai spus președintele Asociației Pro Consumatori.

De asemenea, el a precizat că iaurtul ar trebui să aibă grăsimea laptelui din care este fabricat.

Dacă este iaurt fabricat din lapte de vacă trebuie să aibă o consistență de 3.5-4%. Nu recomandăm nici iaurturile degresate. Am găsit un iaurt fabricat din lapte degresat cu adaosuri de proteine”, a subliniat specialistul.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter