Dietele vegetariene pentru copii

De Unica.ro, pe

Pe vremuri, o friptură delicioasă la cină, în familie, era un motiv de bucurie, în special pentru cei mici. Acum, în multe familii are loc clasică dispută între părinţi şi copilul…
care a ales să nu mai mănânce carne din motive de sănătate, religioase, sociale sau ecologice.  

Această decizie complică foarte mult plănuirea meniului zilnic şi orice părinte va fi şi îngrijorat cu privire la cantitatea de nutrienţi pe care copilul o primeşte zilnic. Dacă fiul sau fiica ta hotărăşte să nu mai mănânce carne, e bine să-i respecţi decizia, dar să faceţi împreună o vizită la un dietetician, care îi va prezenţa o serie de opţiuni, pentru că el să aibă un meniu complet zilnic.
 
S-ar putea să ai impresia că, pentru a-i satisface dorinţa copilului de a nu mânca carne, va trebui să găteşti dublu, mâncăruri separate. Acest lucru nu e neapărat adevărat. Dacă meniul zilnic al familiei este echilibrat, copilul tău va putea primi necesarul de proteine înlocuind carnea cu alte produse, precum mazăre, fasole, brânzeturi, iaurt, cereale, pâine neagră, nuci, lapte degresat, lapte de soia sau tofu.

În anumite feluri de mâncare, precum paste sau lasagna, carnea poate fi înlocuită fie cu produse din soia, fie chiar cu legume, rezultatul fiind aproape acelaşi.  

Dacă nu consuma carne de vită, peşte sau carne de pui, e posibil ca copilul tău să nu consume destul fier, care este foarte important, mai ales în perioada de creştere. Astfel, trebuie să compensezi acest lucru prin alimente bogate în fier, precum broccoli, spanac, pâine şi stafide. De asemenea, pentru a-l ajuta să asimileze fierul, e bine să consume şi alimente bogate în vitamina C (cum sunt citricele sau roşiile), alături de cele bogate în fier.

De asemenea, dietele vegetariene nu conţin suficientă vitamina B12. În schimb, multe tipuri de cereale sunt bogate în această vitamină. Iar dacă copilul tău refuză să mănânce şi produse lactate, ai grijă să consume mult tofu sau lapte de soia, pentru a-i asigura necesarul de calciu zilnic.
 
Mulţi dieteticieni recomandă consumul de multivitamine pentru copiii care nu consumă carne. Din nou, te sfătuim să vorbeşti cu un doctor, pentru a te asigura că, deşi a renunţat complet la carne, copilul tău mănâncă sănătos.

Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!

Dietele vegetariene pentru copii
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter