Maternitatea poate influenţa cariera

De Stela Moisescu, pe

Dacă şi tu ai acceptat o ofertă de job după ce ai consimţit să nu rămâi însărcinată în viitorul apropiat, atunci ştii de ce ajung atâtea femei să depindă financiar de soţ.
Venirea pe lume a primului copil transformă multe femei de carieră în mămici cu normă întreagă. Află de ce devenim uneori „femei întreţinute” în încercarea de a îmbina cariera cu viaţa de familie.

Concediu de maternitate vs. concediu de creştere a copilului

Atunci când afli că eşti însărcinată, ai obligaţia să anunţi acest lucru la locul de muncă. Mai apoi, ai dreptul, pe o periodă de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcină şi lăuzie, timp în care beneficiezi de indemnizaţie de maternitate. Orice mămică este obligată să-şi ia măcar 42 de zile libere după naştere, zile cuprinse în concediul de maternitate.

Taţii au şi ei dreptul la concediu paternal timp de 5 zile lucrătoare, dacă solicită acest lucru în primele opt săptămâni de viaţă ale bebeluşului. Din motive evidente, ei nu sunt obligaţi să lipsescă de la muncă nici măcar o zi în perioada pre şi postnatală.

După încheierea concediului de maternitate, părinţii au de înfruntat o alegere dificilă: cine îl va îngriji pe cel mic în primii doi ani de viaţă? Adesea, femeile sunt cele care pun cariera pe locul doi şi îmbrăţişează cu drag rolul de mămică. În majoritatea cazurilor, instinctul matern este mai puternic decât ambiţia profesională.

De ce işi iau numai femeile concediu pentru creşterea copilului?

Părintele care câştigă mai puţin sau are un loc de muncă vulnerabil este cel care îşi ia concediul de creştere a copilului. Aşa îşi protejează părinţii veniturile pe timpul celor doi ani.

Conform statisticilor, la nivel global bărbaţii au salarii mai mari decât femeile şi ocupă în număr mai mare posturi de conducere. În ţara noastră, Institutul Naţional de Statistică arată că, în anul 2008, femeile au câştigat în medie cu 114 lei mai puţin decât bărbaţii. Totodată, din numărul total al salariaţilor, cei mai mulţi erau bărbaţi.

Prin urmare, şi aspectul financiar le determină pe mămici să renunţe la salariu pentru a-l creşte pe cel mic.

De ce işi prelungesc mamele pe termen nelimitat concediul?

După cei doi ani de zile, orice mămică îşi poate relua activitatea de la locul de muncă. Aşadar, începeţi să căutaţi o bonă pentru copil. Uşor, uşor ajungeţi la concluzia că banii cheltuiţi pentru angajarea unei bone reprezintă întregul tău salariu. Aşa că, nu vezi relevanţa păstrării locului de muncă, atâta timp cât nu obţineţi niciun profit financiar considerabil. În plus, copilaşul nu apucă să vă vadă la faţă pe niciunul dintre voi.

Prin urmare, te decizi să renunţi la carieră pe termen nelimitat, deoarece ai pierdut deja timp preţios de la locul de muncă, iar partenerul tău a primit promovoarea mult visată.

Acest scenariu se derulează în sânul multor familii. Mamele se dedică în totalitatea creşterii celui mic şi ajung să depindă financiar de partenerul lor.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter