(P) Cum previi candidoza vaginală în timpul sarcinii

De unica, pe

În timpul sarcinii, organismul mamei trece prin nenumărate schimbări. Dereglările hormonale pot cauza o serie de afecțiuni, printre care se numără și candidoza vaginală. Haide să vedem ce este aceasta și ce poți face pentru a te feri de ea.

Ce este candidoza vaginală?

Aceasta reprezintă o infecție la nivelul vulvei și vaginului, cauzată de ciuperca microscopică numită Candida albicans. Deși, în mod normal, aceasta face parte din microflora vaginală, atunci când ciuperca se înmulțește, apare infecția cu simptomele sale neplăcute: iritații vaginale, mâncărimi, disconfort sau usturime la urinare, secreții vaginale neobișnuite.

De ce este periculoasă candidoza vaginală în sarcină? În momentul nașterii, bebelușul poate fi infectat cu această ciupercă, dezvoltând Candida albicans la nivelul gurii sau scutecului. Pentru că sistemul lui imunitar nu este bine dezvoltat, consecințele pot fi grave: tulburări ale ritmului cardiac sau respiratorii. Prin urmare, afecțiunea necesită tratament înainte de naștere.

De preferat este să eviți pe cât posibil infectarea cu Candida albicans și, în acest mod, te ferești de eventualele complicații.

Iată câteva sfaturi pentru prevenirea infecției:

  1. Poartă lenjerie intimă lejeră din bumbac și schimb-o zilnic! Încearcă să eviți materialele sintetice.
  2. Nu purta haine strâmte, cum ar fi blugii, deoarece acestea creează un mediu cald și umed, propice pentru dezvoltarea bacteriilor și fungilor.
  3. Dacă utilizezi tampoane zilnice, ai grijă să fie neparfumate și schimbă-le cât mai des posibil! Parfumurile conțin substanțe care pot provoca iritații și alergii.
  4. Spală lenjeria intimă în apă fierbinte și clătește-o de mai multe ori, pentru a te asigura că îndepărtezi substanțele iritante din compoziția detergentului folosit. Poți utiliza chiar un detergent hipoalergenic, care nu conține ingrediente nocive de acest gen.
  5. Fă dușuri regulate și utilizează produse de igienă intimă hipoalergenice, neparfumate.
  6. Dacă faci sport sau mergi la piscină, cel mai bine este să faci duș imediat ce ai terminat activitatea și să te schimbi în lenjerie și haine curate.
  7. Nu efectua dușuri vaginale. Acestea nu sunt recomandate în timpul sarcinii și cauzează iritații.
  8. Menține uscată zona vaginală. După ce te speli, poți folosi uscătorul de păr la putere minimă, pentru a usca vaginul la exterior.
  9. Când folosești toaleta, șterge-te din față spre spate, și nu invers, pentru a nu aduce microorganisme spre vagin. De asemenea, nu trebuie să folosești hârtie igienică parfumată.
  10. Consumă iaurt natural, pentru că acesta are rol de probiotic. Deoarece conține bacterii „bune”, nu le lasă pe cele „rele” să se dezvolte.
  11. Limitează consumul de dulciuri și produse bogate în zahăr, deoarece fungii se hrănesc cu zaharuri și se dezvoltă pe seama lor. În această categorie intră sucurile, sosurile, iaurturile aromate cu fructe și prăjiturile din comerț. Evită să consumi produse care au pe etichetă, ca ingrediente, sirop de porumb, glucoză sau sucroză.
  12. Consumă fructe cu indice glicemic scăzut, precum merele, perele și fructele de pădure.

Înainte să faci schimbări în alimentația zilnică, discută cu medicul tău pentru a evita apariția unui deficit care ar putea afecta dezvoltarea normală a copilului.

Dacă prezinți simptomele unei candidoze, nu îți pune singură diagnosticul. Mergi la medic pentru un consult, iar acesta îți va da tratamentul potrivit. Este important să nu încerci să te tratezi singură cu remedii naturiste, deoarece nu sunt indicate în timpul sarcinii.

Dacă primești diagnosticul de candidoză vaginală, după ce o tratezi, există riscul să reapară. Discută cu medicul tău, în privința regimului alimentar de prevenire a candidozei recurente în sarcină. El va ști ce să îți recomande, astfel încât să nu-ți lipsească nici ție și nici copilului, substanțele nutritive necesare.

Așadar, acordă atenție prevenirii candidozei vaginale în sarcină. Consultul ginecologic este, de asemenea, foarte important pentru monitorizarea sarcinii. Nu uita să apelezi la medic, ori de câte ori ai nelămuriri sau îți faci griji cu privire la sănătatea ta și a bebelușului.

 

Foto: pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter