Vedete care au născut prematur. 17 noiembrie este Ziua Internațională a Prematurității

De Adelina Duinea, pe Ultimul update Miercuri, 17 noiembrie 2021, 14:58

Pe 17 noiembrie este celebrată Ziua Internațională a Prematurității. Demersul pentru marcarea acestei zile a început în 2010, la inițiativa Fundației Europene pentru Îngrijirea Nou-născuților, informează Agerpres. Celebrată pentru prima dată în 2011, această zi are în vedere creșterea conștientizării asupra riscurilor pe care le implică nașterea prematură.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, citată de Agerpres, aproximativ 15 milioane de copii se nasc înainte de termen (înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină), acest număr fiind în creștere. Ziua Națională a Copilului Prematur din România a fost instituită în august 2020.

Vedete care au născut prematur. 17 noiembrie este Ziua Internațională a Prematurității

Mai multe vedete din țara noastră au născut prematur, alegând să vorbească despre provocările întâmpinate pentru a crește gradul de conștientizare. Doar anul acesta, trei vedete au născut prematur, Alina Laufer, Ramona Păuleanu și Cristina Cioran.

Alina Laufer

Alina Laufer a născut prematur în februarie 2021. Alături de soțul ei, Ilan Laufer, Alina a devenit mamă de gemeni, fetiță și băiețel, Davina și, respectiv, Nathaniel. Timp de aproape 6 săptămâni, Alina și gemenii au fost internați în Maternitatea Giulești. Pe 25 martie, Alina și micuții au revenit acasă. Alina mai are o fiică, Karina, din fostul mariaj cu Jorge.

„Nu am vrut să plâng atâta timp cât bebelușii sunt atât de aproape de mine. Îi simțeam, chiar dacă sunt la alt etaj. Știam că sunt aici și că mă simt. Eu nu plâng de față cu copiii mei. (…) În general, în salon la mine sunt renumită pentru că ridic moralul. (…) Am sperat să avem acești copii atâția ani de zile și simt doar fericire, indiferent de problemele pe care le-am întâmpinat”, declara Alina Laufer în martie 2021.

Ramona Păuleanu

Ramona Păuleanu, prezentatoarea rubricii meteo a știrilor Pro TV, a devenit anul acesta mamă de gemeni. Jurnalista a născut prematur. „Am născut doi pui, o fată și un băiat, mult mai devreme decât trebuia. Alexandra și Luca. Probabil că așa a fost să fie. Universul s-a grăbit”, scria Ramona în septembrie 2021, în mediul online.

În prezent, fiul prezentatoarei TV este în continuare în spital. „Sper doar ca de primul lor Crăciun să îi am acasă pe amândoi, lângă mine. Nu vă pot explica ce este în sufletul meu. Știu doar că, oricât de dur ar suna, nimic nu m-a apropiat și m-a îndepărtat de Dumnezeu ca perioada asta”, a mai scris.

Cristina Cioran

Cristina Cioran a născut prin cezariană o fetiță, Ema, pe 18 iulie 2021. Nașterea a fost prematură, la 29 de săptămâni de sarcină. Prezentatoarea TV a fost externată la câteva zile după, însă fiica ei a rămas la incubator, sub supravegherea medicilor, timp de 6 săptămâni. Din septembrie 2021, Ema se află acasă.

„Ar fi trebuit să nasc pe 30 septembrie, iar eu am născut pe 18 iulie, de urgență. Șocant a fost pentru că nu mai eram nici însărcinată, nu aveam nici copilul cumva în posesie. Copilul meu, sufletul meu, era în incubator. Slavă Domnului pentru incubatoare”, spunea Cristina în noiembrie 2021, în emisiunea „La Măruță”.

Gabriela Morar

Gabriela și Mihai Morar au devenit părinți de gemene în octombrie 2008. Mara și Cezara s-au născut prematur. „Astăzi e Ziua Prematurității. A Marei. A Cezarei. A tuturor copiilor care din sala de nașteri nu ajung direct în brațele mamei, ci în pântecele unui incubator. Azi e ziua tuturor nanoființelor care, după ce luptă să se nască, luptă ca să trăiască. Azi e ziua tuturor microeroilor pe care viața nu îi așteaptă să se facă mari și să lupte pentru ea, lupta lor pentru viață începe din prima secundă. De aceea, prematurii nu sunt doar viețuitori pe planeta asta. Ei sunt supra-viețuitori. Copiii ăștia au supra-viață”, a scris Mihai Morar pe Instagram.

„Eu sunt părinte de supra-viețuitoare. Mama lor le-a dat viață. Dar ele, Mara și Cezara, și-au dat singure supra-viață. Gândește-te cum e să nu-ți poți ține pruncul în brațe după naștere… să îl vezi zile la rând, săptămâni și, de multe ori, chiar luni întregi prin geamul unui incubator. Părinții de supra-viețuitori nu au auzit asta din povești, au trăit povestea asta”, a continuat.

„Mara și Cezara sunt pentru noi dovada că minunile există. Statistic, e crunt ce spun, ar fi trebuit să trăiască doar una dintre ele. Da, în România, doar jumătate dintre copiii născuți înainte de termen rămân în viață. În țară, se naște un prematur la fiecare jumătate de oră. 20.000 pe an. Doar 10.000 trăiesc”, a mai scris.

„Azi e ziua lor. A copiilor neținuți în brațe după naștere. A copiilor a căror “primă băiță” nu le-o fac mami și tati. A copiilor născuți prematur, care au parte de bebelușeală abia după ce devin singuri “maturi”. Azi e ziua Marei, a Cezarei și a tuturor supra-vieților din viețile noastre. Dar e și ziua noastră, a tuturor părinților care nu doar au auzit că există copiii prematuri, dar au copii prematuri pe Pământ…și în Cer”, a completat.

„Îmi dau lacrimile și acum când văd fotografia asta. Prima poză cu Mara și Cezara nu e în brațele mamei. Prima poză cu supra-viețuitoarele noastre e în pântecele incubatorului de la neonatologie”, a mai scris. Gabriela și Mihai Morar mai au o fiică, Roua, în vârstă de 2 ani.

Gabriela Cristea

Gabriela Cristea a născut a doua fetiță prematur. Fiindcă nu trecuseră doi ani de la prima operație de cezariană, prezentatoarea TV a fost nevoită să nască cu două-trei săptămâni înainte de termen. Jurnalista și soțul ei, Tavi Clonda, au împreună două fiice, Bella Victoria Margo și Iris Thea Selena.

Elena Băsescu

Elena Băsescu este mama a trei copii, două fiice și un fiu, Sofia Anais, Anastasia și, respectiv, Traian Junior. Fiica cea mare a Elenei, Sofia, s-a năsut prematur. Deși și-a dorit să nască natural, potrivit A1.ro, Elena a suferit o operație de cezariană de urgență.

Nicoleta Luciu

Nicoleta Luciu a născut prematur tripleții Kim, Kevin și Karoly, la 8 luni. Actrița și soțul ei, Zsolt Csergo, mai au un fiu, Zsolt Junior. Nicoleta a ales să se retragă din lumina reflectoarelor, preferând să ducă o viață liniștită în Miercurea-Ciuc, alături de soțul ei și de cei patru copii ai lor.

Anca Lungu

Cu ocazia Zilei Internaționale a Prematurității, Anca Lungu a vorbit despre nașterea prematură a fiicei sale, Natalia. „Au trecut câteva zile bune până când am putut să o țin pentru prima dată în brațe și-am supraviețuit orelor de după naștere uitându-mă fără oprire la o fotografie. Degețica mea era într-un incubator, departe de mine și de toată căldura pe care ardeam să i-o ofer”, a povestit.

„De două ori pe zi stăteam la rând, împreună cu alți părinți, la intrarea în secția de neonatologie, să o pot privi și atinge. Îi și vorbeam ca să-mi audă glasul. Eram terifiată, gândindu-mă la ce o fi în sufletul ei și-am plâns cele mai arzătoare lacrimi în drum spre casă, fără Natalia. Scriu aceste rânduri și împărtășesc povestea noastră care a început trist, dar a continuat fericit, cu gândul la toți părinții și micuții care trec prin asta. Lupta pentru supraviețuire este cea mai grea dintre toate, însă odată câștigată, nimic nu le mai stă în cale celor mai aprigi luptători”, a încheiat.

Anca mai are un fiu, Georgios Alexander, alături de actualul soț. Natalia este fiica fostei prezentatoarea Observator din mariajul cu Ștefan Lungu.

Foto: Instagram; Shutterstock; VIVA!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter