Un tânăr cu autism a impresionat la „Românii au talent”, sezonul 13: ”Nu e ușor să ai curaj când suferi de autism”

De Ovidiu Cojocaru, pe Ultimul update Marți, 31 ianuarie 2023, 15:36

În această seară, pe PRO TV, s-a dat startul celui de-al treisprezecelea sezon al show-ului Românii au talent. Fără schimbări în rândul vedetelor, cu Pavel Bartoș și Smiley, prezentatori și Andi Moisescu, Andra, Dragoș Bucur și Mihai Bobonete, la masa juraților, emisiunea a promis un sezon magic, iar acest lucru s-a văzut de la primele momente.

Printre concurenții serii s-a aflat și Eduard Dragu Sălăgeanu, un tânăr de 18 ani care a fost diagnosticat cu autism. ”Îmi vine să fac gesturi pe stradă, de la autism. Mă opresc să respir adânc”, a dezvăluit Eduard Dragu Sălăgean, la Românii au talent, sezonul 13.

Cine este Eduard Dragu Sălăgean, tânărul cu autism care a impresionat la „Românii au talent”

Eduard Dragu Sălăgean a fost diagnosticat la un an şi nouă luni cu autism infantil. Pentru ca el să poată merge la şcoală fără însoţitor, alături de alţi copii de vârsta lui, a fost nevoie de şase ani de terapie neîntreruptă, şase ani de perseverenţă şi curaj din partea mamei lui şi a celor apropiaţi.

A făcut o școală normală, dar admite că i-a fost foarte greu din cauza colegilor. Într-o lume gri, el și-a găsit culoarea: muzica și mai anume, cântatul la pian. ”Trebuie să mă lupt cu curajul să-mi depășesc toate fricile. Nu e ușor să ai curaj când suferi de autism”, a mai spus Eduard Dragu Sălăgean, în prima ediție a emisiunii Românii au Talent, sezonul 13.

După ce mama i-a cumpărat pianul, primele 4 luni nici nu a vrut să se atingă de el. Însă, în această seară, a demonstrat ce poate face și a reușit să lase o întreagă sală fără cuvinte.

Jurații de la Românii au talent, impresionați de Eduard Dragu Sălăgean

Citeşte și: Fiica lui Smiley, în culise la „Românii au talent”. Cum a filmat-o Pavel Bartoș / Video

Tu ai descoperit în muzică o cale, s-ar putea să-ți fi descoperit elementul”, i-a spus Andi Moisescu. În timp ce Dragoș a făcut o remarcă extrem de importantă: ”Sunt sigur că te-a ajutat în recuperarea prin care ai trecut și nu se mai vede nimic”.

Chiar dacă așa cum a specificat și Smiley, este greu să reții toate notele, Eduard Dragu Sălăgean a demonstrat că imposibilul nu există, iar la finalul prestației a spus: ”Mi-a plăcut enorm și promit să mai vin”.

Câştigătorii celor 12 finale 2011-2022

  • Anul 2011, în primul sezon al show-ului, câştigătorul a fost hip-hoperul Adrian Ţuţu.
  • Anul 2012, al doilea sezon, marele premiu a mers la magicianul Cristian Gog.
  • Anul 2013, sezonul trei, l-a avut câştigător pe dresorul de câini Bruno Iacobeţ.
  • Anul 2014, al patrulea sezon, a mers la Brio Sonores, o trupa de muzică, din Republica Moldova.
  • Anul 2015, sezonul cinci, show-ul Românii au talent a fost câştigat de Speedcubing, un grup de trei tineri care au făcut spectacol din rezolvarea cubului Rubik în timp record.
  • Anul 2016, sezonul şase, a fost anul în care premiul a revenit unei voci. Tânăra Laura Bretan, cu vocea ei de soprană, a cucerit marele premiu de 120.000 de euro.
  • Anul 2017, sezonul şapte, Lorelai Moşneguţu, fetiţa născută fără mâini şi fără femur la ambele picioare.
  • Anul 2018, ediţia opt a show-ului a fost câştigată de coregraful Emil Rengle, cu un număr de dans. Rengle fusese anterior coregraf al trupei de dans de la Vocea României, tot de pe Pro TV.
  • Anul 2019, în sezonul nouă, marele premiu a mers la Ana Maria Pantaze.
  • Anul 2020, în sezonul zece, marele premiu a fost câştigat de Radu Palaniţă, un mecanic auto care a primit Golden Buzz de la Florin Călinescu.
  • Anul 2021, în sezonul 11, marele premiu a fost câştigat de Ana Maria Mărgean, o fetiţă ventriloc în vârstă de 11 ani. A primit Golden Buzz de la Andra.
  • Anul 2022 – premiul cel mare a fost câștigat de Darius Mabda.

Sursă fotografii: PRO TV

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter