Maria Radu și-a pierdut mama la 13 ani. Dramele care i-au marcat viața cântăreței: „Privesc aceste etape ca fiind benefice. Sufletul meu a evoluat” / Exclusiv

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 22 mai 2023, 12:30

Ți-o mai amintești pe cântăreața Maria Radu? Mereu cu zâmbetul pe buze, întotdeauna pozitivă, cântăreața a trecut prin momente grele, de-a lungul anilor, dar a învățat să meargă mai departe cu seninătate.

Maria Radu ne povestește, într-un interviu exclusiv pentru UNICA.RO, cum și-a început cariera și prin ce momente grele a trecut în decursul vieții. Aflăm că și-a pierdut mama la doar 13 ani și că a descoperit muzica de când a început să vorbească. Maria Radu (47 ani) ne spune ce emoții a avut la primul concert și aflăm adevăratul motiv pentru care a devenit vegerariană de foarte mulți ani. Artista recunoaște că a refuzat oferta de a poza în Playboy, că a iubit doar de 3 ori în viața ei și că, în carieră, s-a ambiționat să facă lucrurile cum vrea ea, nu cum i s-a spus.

Maria Radu, viață marcată de momente grele: “Contează dacă, după niște experiențe dure, suntem în stare să rămânem oameni”

De ce muzică? Asta ai vrut să faci mereu să îți doreai altceva?

Am început să cânt de când am început să vorbesc. Știu că încercam să cânt tot ce auzeam la radio și că, la un moment dat, au fost oameni care mi-ai spus că trebuie să fac ceva în sensul asta. Așa să am ajuns la Școala Populară de Artă. Cântam zilnic 5 ore pe zi și nu s-a plâns niciun vecin (n.r. – râde). După ce s-a dus mama, când aveam 13 ani, eram conștientă de două lucruri: că trebuie să îmi termin studiile și că vreau să cânt.

Cântatul a fost menirea mea, era în celulele mele, în toată ființa mea. Această putere de transmitere, ceea ce unii numesc special la mine, e har de la Dumnezeu. Cam asta e esența, ce transmite artistul când e pe scenă. Sunt artiști care cântă pentru ei, să-și hrănească egoul, care după mine sunt peste 80%, și artiști care cântă pentru oameni.

Maria Radu, primul concert la 14 ani: “Aveam niște emoții imense, începusem să o iau pe arătură cu vocea”

La 14 ani ai susținut primul concert. Îți mai aduci aminte vreo întâmplare de atunci, emoțiile le care le aveai?

Am cântat într-un context anume, nu era concertul meu. Liderul formației Solaris, Bebe Astur, m-a luat să cânt 2 piese. Am ales Elvis Presley a cărui fan eram. Am cântat pe stadionul Progresul, pentru mii de oameni. Țin minte că aveam niște emoții imense și începusem să o iau ‘pe arătură’ cu vocea, dar a venit Bebe și m-a susținut.

Maria Radu, peste 30 de ani de carieră: “M-am încăpățânat să fac ce simt, am gândit cu inima”

Ai în spate aproape 30 de ani de carieră. Ce crezi că ai câștigat și ce crezi că ai pierdut pe drumul acesta?

Am cântat cu mulți instrumentișți extrem de valoroși, cu trupe cunoscute. Așa mi-am făcut ucenicia și pentru mine fiecare etapă a fost importantă, am învățat de fiecare dată ceva. Cred că cea mai importantă școală e aceea de pe scenă. Știu oameni care au făcut Conservatorul și nu puteau improviza ceva, adică lipsiți de creativitate, și alții, „urechisti”, care erau fenomenali. Nu cred că am pierdut ceva. Tot ce vedeți și ascultați a fost construit cu buget propriu, cu multă muncă, mult stres și fără să fac ‘ce se cere’. M-am încăpățânat să fac ce simt, am gândit cu inima, nu cu mintea

De ce ai devenit vegetariană?

Am devenit vegetariană pentru că am simțit brusc o repulsie față de carne. Nu mi-am propus asta. După care am început să conștientizez cum sunt crescute animalele și cât sunt de chinuite. M-am bucurat și mai mult că am luat decizia asta. Oricum de mică am avut această empatie foarte mare față de animale, când mergem la țară eram super fericită.

“Am avut o ofertă de la Playboy pe care nu am acceptat-o”

Care a fost cel mai ‘cutezator’ lucru pe care l-ai făcut în cariera ta?

Unul din cele mai îndrăznețe momente a fost când am plecat singură, la 15 ani, la festivalul de la Amara, unde se cânta cu mare orchestră. Profesoara mea de canto, Zina Nichita, mi-a zis să nu mă duc că nu sunt pregătită. Spre marea mea surprindere am luat premiul 3. Eram foarte hotărâtă (n.r. – râde). Cutezator a fost și când m-am înscris la Eurovision în ultimul moment cu o piesă compusă de mine, „All This time”. Fără nici un fel de așteptări am ieșit pe locul 2 cu toate piedicile „drăguțe” din partea unor membrii ai juriului. Am avut o ofertă de la Playboy pe care nu am acceptat-o.

Maria Radu la filmarea clipului 'All this time'. Sursă foto: Arhivă personală
Maria Radu la filmarea clipului ‘All this time’. Sursă foto: Arhivă personală

“Eram mai ‘băiețel’, așa”

Ce-ți plăcea să faci când erai copil?

Îmi plăcea să cânt și să mă urc în copaci. La 10 ani am descoperit engleză și am învățat cu mare plăcere. Cam de pe la 14 ani am stat numai în găști de băieți, mă refer aici și la trupe. Eram mai „băiețel”, așa. Având un frate mai mare și crescând fără mamă, a fost cumva un soi de autoprotecție.

Maria Radu în copilărie. Sursă foto: Arhivă personală
Maria Radu în copilărie. Sursă foto: Arhivă personală

Maria Radu și-a pierdut mama la 13 ani și tatăl la 21

Care a fost cel mai greu moment din viața ta?

Au fost foarte multe momente grele în viața mea pentru care sunt recunoscătoare. Când s-a dus mama la 13 ani, când s-a dus tata la 21 ani, când am răbdat de foame. Când nu am avut cu ce să mă încalț și am împrumutat iarna niște adidași din pânză. Nu le-am spus până acum pentru că nu vreau să mă compatimească nimeni, mai ales că eu privesc toate aceste etape ca fiind benefice, din care sufletul meu a evoluat.

Le spun acum în ideea în care poate pot inspira niște tineri la început de drum. Când ai har și îți dorești ceva din suflet, ești susținut de Dumnezeu și până la urmă ajungi să faci ce îți este menit să faci. Am trecut de la agonie la extaz. Contează dacă, după niște experiențe dure, suntem în stare să rămânem oameni și să nu dăm frustrările, problemele noastre pe alții. Să ni le asumăm cu demnitate, să ne acceptăm crucea.

Ai vrut vreodată să renunți?

Am avut momente când am fost dezamăgită, dar nu am vrut să renunț niciodată. Am stat în Vancouver 3 luni. dar contextul nu a fost prielnic să rămân. Interesant e că am început să cresc profesional exact după ce m-am întors.

Care este cea mai mare calitate a ta și cel mai mare defect?

Îi las pe cei care mă cunosc, cât de cât, să se pronunțe vis a vis de calități și defecte. Percepția oricum e diferită în funcție de om.

Maria Radu: “Am iubit cu adevărat de 3 ori, dar intesitatea a fost diferită”

Când te-ai îndrăgostit prima oară?

Am iubit cu adevărat de 3 ori, dar intesitatea a fost diferită. La 18 ani, la 22 și la 36. Prima îndrăgosteala a fost în liceu și cel de care mă îndrăgostisem era cu 2 ani mai mare. Mi-a spus ceva la care nu mă așteptam: „să mai crești”.

Maria Radu la 15 ani. Sursă foto: Arhivă personală
Maria Radu, la 15 ani. Sursă foto: Arhivă personală

Ce nu știe lumea despre tine?

Nu cred că știu că am terminat Geografie – Turism, că lucrez de 10 ani cu copilași între 2 și 6 ani (îi învăț cântecele/vocabular), că îmi place mult să citesc. Că am lucrat o perioada scurtă la aeroport.

Ce nu ai face niciodată în viața ta?

Nu aș face ceea ce nu simt să fac. Inima a fost pentru mine barometrul.

“Deși simțeam enorm, nu am putut să spun ‘Te iubesc!’ “

Când ai dezamăgit cel mai tare și de ce?

Probabil am dezamăgit atunci când, deși simțeam enorm, nu am putut să spun ‘Te iubesc!’.

Dacă ai putea s-o iei acum de la început, ce greșeală nu ai mai repeta?

Dacă aș fi avut pe cineva care să mă ghideze corect, aș fi înțeles cât se importantă este credința în Dumnezeu. Asta regret, că nu am înțeles mai devreme. Conștientizând, ai altă percepție asupra vieții, realizezi că ai susținere. Percepția că nu suntem de capul nostru aici și atunci ești încrezător în ceea ce ai și accepți cu bucurie și recunostință tot.

“Trebuie să existe un echilibru în toate”

Arăți fantastic. Ce faci pentru asta? Sport, dietă?

Mulțumesc pentru compliment sau constatare. Cred că datorită înotului practicat între 7 și 9 ani, apoi handball, schi, tenis de câmp, biciclicletă, echitație. Toate contează, degeaba mănânci sănătos dacă te enervezi (toxine emoționale) sau ești sedentar. Trebuie să existe un echilibru în toate.

Foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter