Lucruri mai puțin cunoscute din viața lui Christian Dior. Misterul din jurul morții designerului

De Ovidiu Cojocaru, pe

Se împlinesc 118 ani de la nașterea lui Christian Dior. Numele lui este strâns legat de tot ceea ce înseamnă lumea modei. Nu toți știu însă în totalitate cum a arătat viața lui, în spatele succesului răsunător de care a avut parte.

Dior a adus femeilor speranță și bucurie din belșug. Permițându-le să redescopere feminitatea, moda și demnitatea. Fiecare colecție a fost concepută cu intenție, de a elibera visele și speranțele femeilor.

Christian Dior, o viață sub bagheta modei

S-a născut și a crescut pe coasta Normandiei, într-un mic oraș de pe litoral, în 1905. A locuit acolo până înainte de a se muta la Paris, la vârsta de 5 ani. Dior a crescut într-o familie bogată, fiind fiul unui producător prosper de îngrășăminte

În copilărie, inima lui fusese întotdeauna îndreptată spre artă și creativitate, în ciuda dorințelor părintelui său de a deveni diplomat. 

Citește și: Povestea de viață a cântăreței Dalida. Cum a ajuns, de la glorie și dragoste, la sinucidere

Înainte de cariera sa în modă, Dior și-a exprimat dorința de a deveni arhitect, dar în cele din urmă s-a înscris la École des Sciences Politiques pentru a urma o educație în științe politice.

Fiind un tânăr visător ambițios, a început să-și vândă schițele pe străzile Parisului pentru a câștiga niște bani de buzunar. După ce a părăsit școala, pasiunile i-au crescut și a știut că trebuie să-și urmeze devotamentul pentru artă. 

Drumul spre o carieră strălucitoare

În cele din urmă, tatăl său a fost de bunăvoie de acord și l-a ajutat să investească în propria galerie de artă. Galeria a avut un succes uriaș alimentat de pasiunile sale. A vândut chiar lucrările unor artiști apreciați, inclusiv Pablo Picasso.

La absolvire, tatăl său a decis să-i cumpere o galerie de artă; un spațiu care a expus lucrările lui Pablo Picasso, Jean Cocteau și Georges Braque – și, pentru prima dată la Paris, a expus pictura Persistența memoriei, de Salvador Dalí – care demonstrează că o gamă largă de cunoștințe în domeniul artelor și sociale. științele creează cea mai fructuoasă dintre mințile creative, scrie anothermag.com.

Citește și: Lucruri despre Valhalla pe care merită să le știi, unul dintre cele mai cunoscute locuri din mitologia nordică

Dior, moarte învăluită în mister

În timpul petrecut la Sciences Po, Dior a experimentat pe scurt anarhismul, chiar etichetându-se ca atare. În schimb, a petrecut și câteva luni în Uniunea Sovietică, examinând efectele socio-politice ale comunismului. Dior era extrem de superstițios.

În urma pasiunii sale arzătoare pentru scăldat, în luna morții sale, Dior a călătorit la un spa din nordul Italiei. În timpul șederii sale, pe 24 octombrie, a suferit un al treilea – și ultimul – atac de cord. Declarația oficialului legist a proclamat că atacul a fost cauzat de obiceiuri alimentare nesănătoase. Cu toate acestea, s-au făcut multe speculații cu privire la faptul acesta s-ar fi sufocat cu un os de pește sau ar fi murit în timp ce juca un joc de cărți.

La înmormântarea lui Christian Dior au participat peste 2.500 de persoane; familia, prietenii și clientela loială pe care o adunase de-a lungul ilustrei sale. În mod remarcabil, a fost prezent și succesorul său, Yves Saint Laurent, în vârstă de 21 de ani, care a lucrat sub aripa lui Dior timp de doi ani înainte de moartea sa. 

După ceremonie, Saint Laurent a fost surprins de revista LIFE stând singur și arătând melancolic și gânditor – nu numai că și-a pierdut mentorul, dar era, ulterior, pe cale să devină cel mai tânăr om al modei din lume.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter