Ștefan Hrușcă împlinește 65 de ani. Viața discretă a celui mai cunoscut colindător din România

De Ovidiu Cojocaru, pe

Ștefan Hrușcă este unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți români și unul dintre cele mai rostite nume în perioada sărbătorilor de iarnă. Astăzi, 8 decembrie, artistul împlinește 65 de ani.

Artistul s-a născut în Maramureș și este cunoscut ca un amfitrion al muzicii folk. Este cunoscut publicului din România mai ales prin colindele pe care le interpretează. A debutat ca artist în anul 1981 cu Cenaclul Flacăra, iar până în 1984 a susținut peste 1000 de spectacole împreună cu cenaclul. Începând cu anul 1991, Ștefan Hrușcă s-a stabilit în Toronto, Canada.

Cântărețul Ștefan Hrușcă împlinește 65 de ani

Cântărețul și-a ținut mereu familia departe de ochii presei și a vorbit destul de rar despre viața sa pe care o trăiește dincolo de scenă. Artistul este căsătorit de foarte mulți ani cu Gianina și împreună au doi copii.

Gianina este din Iași. A studiat filologia, iar pentru o perioadă a fost și fotomodel. A renunțat însă la pasiunea sa atunci când a decis să-și urmeze soțul peste hotare.

Citește și: Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă

Cu toate că s-a stabilit de foarte mulți ani în Canada, Ștefan Hrușcă revine în țară în fiecare an, în perioada sărbătorilor pentru a susține spectacolul de colinde.

În jurul colindelor interpretate de Hrușcă s-a creat de-a lungul anilor o adevărată isterie. Cuvântul „ler” este folosit destul de des de artist, în colindele sale. Acesta are sensuri diferite în funcţie de cine îl folosește sau de zona în care este întâlnit.

S-a creat un mister în jurul acestui cuvânt, mulți români întrebându-se ce semnifică acest cuvânt care apare în colindele lui Ștefan Hrușcă. Siteul dexonline.ro explică lerul ca fiind „un cuvânt care apare ca refren în colinde, cărora le dă un anumit colorit eufonic.”

Ștefan Hrușcă va face turul României pentru spectacolele de sărbători

Acest lucru se va întâmpla și anul acesta. Artistul urmează să susțină începând cu data de 12 decembrie mai multe concerte în diferite orașe ale țării. Startul îl va da pe 12 decembrie, la Timișoara, iar turul se va încheia două săptămâni mai târziu, la Suceava.

Citește și: Ştefan Hruşcă: „Eu şi în Canada merg cu colindul

„Sunt un om cu familie și știu ce înseamnă obligațiile familiei, cu fată și băiat. Băiatul are 27 de ani, iar fetița are 18 ani. Ar cam trebui să mă moștenească la talent. Sunt cunoscători, le place să cânte, cânte la pian, la chitară și vocal destul de bine, dar nu știm ce se va întâmpla pe viitor”, povestea Ștefan Hrușcă în urmă cu mai mulţi ani.

De-a lungul carierei sale, Ștefan Hrușcă a primit numeroase premii și distincții, printre care Marele Premiu al Muzicii Folk în anul 1982, Premiul pentru Creație, un an mai târziu, Premiul Discul de Aur oferit de Casa de discuri Electrecord, cu albumul „Colinde I”, pentru cele mai multe albume vândute, în anul 1991.

Al doilea Disc de Aur l-a primit pentru albumul „La săvârșitu’ lumii”, în anul 1996, an în care a primit și Premiul Uniunii Oamenilor de Artă pentru cele mai multe unități vândute din albumul „Ziurel de Ziurel”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter