Sănătate: Vezi care sunt pericolele dietelor minune

De Libertatea pentru femei, pe

„Pierzi kilogramele cât ai clipi!” sună promiţător şi tentant. Însă cât de sănătos crezi că este să urmezi diete „fulger”? Medicul specialist trage un semnal de alarmă asupra pericolului care te paşte dacă începi o astfel de cură, în speranţa că vei înlătura surplusul de greutate în timp record.
Dietele rapide implică cel mai adesea folosirea unor ceaiuri purgative sau diuretice pentru obţinerea unor efecte în numai câteva zile. Postul negru este şi el o metodă de a te subţia, iar dietele strict restrictive, cu un consum de 600-800 kcal/zi, reprezintă o altă variantă de a pierde kilograme. Indiferent ce ai alege, dr. Ciprian Constantin, specialist în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, avertizează că „nu este sănătos să urmăm «diete rapide», mai ales când ne sunt promise efecte greu de crezut chiar şi de către cel/cea care apelează la astfel de soluţii”. Consecinţele pe care aceste metode le au asupra organismului sunt: deshidratarea, pierderea în cantitate mare a unor vitamine şi minerale sau afectarea mucoasei intestinale în cazul unor purgative iritative. „Folosirea diureticelor poate duce până la afectarea metabolismului hidroelectrolitic, cu modificarea balanţei ionilor (hipernatremie, hiperpotasemie etc.)”, adaugă medicul.

► Se pierde apă, nu grăsime

Dacă ne referim la folosirea unor mijloace adjuvante, precum ceaiurile diuretice, odată cu încetarea „dietei” se rehidratează organismul. Se pierd în fapt câteva kilograme de lichide, care, imediat după depăşirea evenimentului pentru care s-a făcut efortul, se acumuleză din nou, ajungându-se la greutatea iniţială. Dacă este vorba despre o dietă restrictivă, încetarea acesteia înseamnă reluarea unui festin mult aşteptat. „Trebuie înţeles că intervenţia înseamnă mai mult decât o dietă, înseamnă schimbarea stilului de viaţă. Aceasta este ideea pe care încerc să o implementez pacienţilor mei. Nu există «metodă minune» sau «cea mai eficientă modalitate». Există terapia medicală nutriţională adaptată, iar rata cea mai mare de succes pare să o aibă intervenţia în echipă: medic nutriţionist, dietetician, psiholog”, subliniază dr. Constantin.

► Sunt la îndemână, dar nu şi recomandate

„Dietele minune” par mai uşor de respectat, tocmai prin timpul minim pe care îl cer, dar şi rezultatele sunt dezamăgitoare, deoarece renunţarea la cură înseamnă reluarea stilului de viaţă. „Acest lucru se întâmplă pentru că, cel mai adesea, astfel de diete nu au un suport logic, medical, pentru a continua intervenţia. Metodele sunt multiple, începând de la celebra «cură de varză» până la «un ou dimineaţa»”, explică doctorul.  Medicii nutriţionişti luptă împotriva mijloacelor de acest gen, deoarece există şi dovezi ale alterării stării de sănătate, ceea ce înseamnă că se ajunge la mai mult rău decât bine.

ADOLESCENTELE, PRIMELE VICTIME

Statistic vorbind, cele mai predispuse persoane sunt adolescentele şi tinerele. Acestea apelează atât la diuretice, la purgative, cât şi la postul negru, încercând „în al doisprezecelea ceas” să atingă o greutate cel mai adesea pe care au avut-o în urmă cu ceva vreme. „De obicei, se întâmplă ca la termenul-limită ales, eventual evenimentul social pentru care s-a făcut efortul de a pierde în greutate, tânăra domniţă să leşine”, exemplifică specialistul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter