Nadia Comăneci are o dietă de nota 10

De Laura Davidescu, pe

Din copilărie am fost fascinată de Nadia. I-am urmărit cariera sportivă de excepţie şi pe cea de persoana publică, în următorii ani. Şi mereu m-am întrebat cum reuşeşte să se menţină atât de zveltă şi de suplă.

şi de suplă. Marea campioană spune ca e mai simplu pentru oricine care ţine cont de elementele esenţiale ale unei vieţi sănătoase: mişcarea şi alimentaţia echilibrată.

Ce alimente conţine mic dejunul tău obişnuit? Dar cina?

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei – am grijă să nu-l ratez şi îi transmit şi celui mic acest lucru.  Încerc să aleg alimentele pentru masa de dimineaţă în aşa fel încât să includ toate cele trei categorii principale de nutrienţi: glucide, proteine şi lipide; majoritatea produselor au aceste detalii pe etichetă.

În general pregătesc un sandviş din pâine neagră cu margarină de cea mai bună calitate, grăsimile Omega 3 şi Omega 6 din aceasta fiind benefice inimii, cu brânză şi legume proaspete. Sandviş-ul prefer să-l consum cu un pahar de suc de fructe.
Pentru cină prefer salata cu brânză sau peşte.
 
Cum ai reuşit să-ţi menţii silueta frumoasă în ţara hamburgerilor şi a porţiilor mega-size?

Nu renunţ niciodată la mişcarea zilnică şi încerc să nu fac excese. Mănânc alimente din aproape toate categoriile posibile, nu contează alimentul în sine, ci cât mănânci din el. Mă ghidez după principiul „puţin din fiecare”. Pe de altă parte, în Statele Unite s-a publicat o listă cu 16 produse sănătoase pe care trebuie să le consumi, am observat cu plăcere că eu am deja în alimentaţia mea zilnică 12 dintre acestea.

Care este mâncarea românească preferată a lui Bart? Dar a lui Dylan Paul? Dar mâncarea  ta americană favorită?

Lor le plac foarte mult salata de vinete şi sarmăluţele în foi de viţă. Eu nu am o mâncare preferată tipic americană, îmi place şniţelul şi caşcavalul pane.

Când ţi se întâmplă să iei câteva kilograme în greutate, de ce te fereşti mai mult: de dulciuri sau de grăsimi?

Încerc pe cât posibil să nu iau kilograme în plus. Stresul să îţi recapeţi greutatea de dinainte este prea mare şi nu mă simt confortabil cu asta. Nicidecum nu renunţ la grăsimile bune, de altfel 30% din alimentaţia zilnică trebuie să se bazeze pe grăsimi.

Aşa cum ne avertizează şi nutriţioniştii, scoaterea grăsimilor din alimentaţie este o eroare foarte mare. Cred că dacă ai un consum moderat lucrurile nu pot scăpa de sub control, de exemplu adaug ulei în salată, sau îmi fac un sandviş cu margarină, sau între mese mă delectez cu o porţie mică de fistic.

Ai ţinut vreodată cură de slabire? Dacă da, la ce fel de regim ai apelat?

Ca oricărei femei, mi s-a întâmplat şi mie să îmi modific greutatea. Nu am ţinut însă un regim în adevăratul sens al cuvântului, pur şi simplu am fost mai atentă la alimentele consumate, la caloriile consumate şi am făcut mai mult sport.

Care sunt alimentele pe care le ai în frigider în permanenţă? De ce tocmai acestea?

Sunt foarte atentă la alimentaţia mea şi a familiei mele. Știu din experienţa sportului de performanţă cât de important este să te hrăneşti sănătos aşa că în frigiderul meu, în permanenţă se găsesc: fructe, legume, carne de peşte, lapte degresat, ouă, margarină şi alte produse care mă pot ajuta să pregatesc o masă delicioasă şi sănătoasă.

Îmi face plăcere să gatesc, profit de timpul petrecut acasă să fac anumite lucruri în bucătărie şi, atât Bart cât şi Dylan savurează cu mare plăcere reţetele mele. Mai facem şi excese când pregătesc mâncăruri cu specific românesc, dar am grijă să fie în cantităţi moderate.

Ai o reţetă pe care o găteşti frecvent şi cu plăcere? Te rugăm să o împărtăşeşti cititoarelor Unica.

Nu pot spune că este chiar o reţetă, însă prepar cu mare plăcere şi uşurinţă următorul sandviş:

– două felii de pâine albă sau integrală
– pe care se întind 20g de margarină de calitate
– şi adaug 2 felii de Emmental sau Mozzarella
 
Semi-Sandvişul astfel pregătit se încălzeşte puţin la sandviş maker ; apoi se desface şi se adaugă:
– 2 bucăţi de file de somon
– o frunză de salată verde
– câteva picături de zeamă de lămâie;

Dacă nu mă înşel reţeta o am de la mama lui Bart.

Un studiu recent realizat de Reader’s Digest, arată că mai puţin de 30% dintre români sunt preocupaţi de greutatea lor. Ce le-ai recomanda femeilor tinere şi mamelor ?

Femeilor tinere şi mamelor le-aş recomanda să ţină întotdeauna cont de cele două elemente esenţiale ale unei vieţi sănătoase: mişcare şi alimentaţie. Mai mult, mamelor le-aş recomanda să nu uite că sunt femei şi să încerce să îşi acorde măcar un pic din timpul pe care îl acordau propriei îngrijiri înainte de a deveni mame.

Masa trebuie luată cu plăcere, nu strict pentru a elimina senzaţia de foame. Ar trebui să încercăm să petrecem un pic mai mult timp în alegerea alimentelor, ţinând cont de proporţiile: proteine (15%), grăsimi (30%) şi glucide (55%), să înlocuim grăsimile rele cu grăsimi bune, vegetale, să consumăm mai multe fructe şi legume.

Nu cred că mai are rost să subliniez importanţa mişcării fizice zilnice, cel puţin 30 de minute pe zi, şi acest lucru poate fi făcut oriunde, acasă în faţa televizorului sau în parc, împreună cu copiii.

Ţi se întâmplă frecvent să participi la dineuri şi la alte evenimente, la care mâncarea este adesea dezechilibrată din punct de vedere nutriţional? Cum te descurci?

La fiecare dineu de cele mai multe ori se găsesc şi platouri în concordanţă cu alimentaţia mea aşa că pot alege ceea ce îmi face bine. Şi dacă  totuşi  se  serveşte mâncare ce nu face parte din dieta mea, atunci am grijă să consum cantităţi cât mai mici.

Te implici în proiecte legate de alimentaţia sănătoasă? Dă-ne câteva detalii.

Prin intermediul Fundaţiei ,,Nadia Comăneci” militez pentru o viaţă de nota zece pentru toate vârstele şi toate domeniile de activitate. Pe domeniul sănătăţii am avut, în cadrul fundaţiei, un program drag mie ,,Sunt mic şi voinic” ce accentua importanţa practicării sportului încă de la vârsta preşcolară.

Și pentru a completa sfaturile legate de mişcare cu sugestii pentru o alimentaţie sănătoasă m-am implicat de curând într-o campanie Rama ,,Este bine să ştii mai mult decât mai puţin”. Am ales să fac parte din acest proiect pentru că susţin o alimentaţie sănătoasă, o dietă echilibrată fără grăsimi rele, fără excese de orice fel şi cât mai puţine vicii.

Interviul se regăseşte parţial şi în numărul din martie al Revistei Unica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter