A murit Iurie Darie

De Ileana Voicu Ghinea, pe Ultimul update Vineri, 03 septembrie 2021, 11:05

Iurie Darie, în vârstă de 83 de ani, a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă. Anunţul a fost făcut chiar de fiul său, Alexandru Darie.
Iurie Darie, unul dintre cei mai mari actori români, a ajuns la spital prima oară pe 10 mai, pentru că se simţea foarte rău şi abia se putea ţine pe picioare. Medicii au decis să-i facă o puncţie pe creier pentru a putea fi diagnosticat, descoperind că avea hidrocefalie, astfel că i-au montat un aparat de drenaj pe creier. Pe 16 iunie a fost internat din nou în spitalul bucureştean pentru drenarea lichidului.

Actorul a fost indus în comă şi ventilat mecanic. Până pe 21 septembrie, actorul român a zăcut în spital, alături fiindu-i neîncetat soţia Anca Pandrea, care a refuzat categoric să plece de lângă el în toată acestă perioadă.

Anca Pandrea, soţia actorului de mai bine de 25 de ani, a fost cea care l-a dus la spital şi a refuzat să plece de lângă el tot timpul cât a fost internat. „Sincer, îmi pare bine că s-a terminat. Era un chin pentru el. Trebuia să se pună punct şi să o ia de la capăt dincolo”, a spus Rodica Popescu Bitănescu la RTV, citată de Libertatea.ro.

Din viaţă şi din carieră

Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Roşu din judeţul Soroca, aflat astăzi în Republica Moldova. ”Trebuie sa spun mai intai ca eu m-am ivit in lume dintr-o mare iubire… Un invatator din Basarabia, nascut dintr-un tata ucrainean si o mama moldoveanca – adica, tatal meu (care si-a facut studiile la Cernauti si stia la fel de bine nemteste, ruseste si – normal! – romaneste si care se numea Anatolie Maximciuc) a intalnit-o pe mama, o moldoveanca autentica. Mama se chema ca fata Daria Sarbu. Tatal meu a murit de tuberculoza, la vreo cinci ani dupa ce s-a casatorit cu mama… Povestea dragostei lor e foarte romantica… El era invatator in satul Cot – numele asta vine, cred, din faptul ca satul se ivise intr-un… cot al Nistrului – iar ea era… eleva lui. Tata a asteptat-o pana s-a facut mai mare”, povestea Iurie Darie, într-un interviu pentru ”Formula AS”.

Iurie Darie a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât şi la cel de Artă Teatrală şi Cinematografică. A reuşit la ambele, însă l-a ales pe ce din urmă, pe care l-a absolvit în 1952, unde a studiat actoria cu mari actori şi profesori: Mihai Popescu sau Marietta Sadova, informează libertatea.ro. Talentul lui Iurie Daie l-a desen este cunoscut de toat[ lumea. Faimoase sunt emisiunile pentru copii ]n care actorul uimea cu abilitatea lui de a desena cu ambele mâini.

A murit Iurie Darie

În 1953 a debutat în cinematografie, în piesa „Nepoţii gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe platoul de filmare pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei.

În anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria „Brigada Diverse”, alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu. Actorul foarte chipeş, care îl interpreta pe maiorul Dobrescu, devenea cu acest rol idolul femeilor, cucerite de zâmbetul larg, ştrengăresc, şi ochii pătrunzători. Dintre toate admiratoarele însă, norocoasa a fost actriţa Consuela Roşu, cu care s-a căsătorit, iar din iubirea lor a rezultat un fiu, Alexandru, astăzi un cunoscut regizor.

După seria ”Brigada Diverse”, au urmat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice, printre care „Băieţii noştri” (1959), „Vacanţă la mare” (1962), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am codamnat pe toţi la moarte” (1971), „Fraţii Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „O zi la Bucureşti” (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morţii” (1999).

În 2004, a jucat alături de partenera de viaţă, Anca Pandrea, în vârstă de 64 de ani, în serialul de televiziune „Numai iubirea”.

Ultimii ani din viaţa actorului s-au petrecut destul de mult în faţa camerelor de luat vederi. După ce în 2004 a jucat alături de soţia lui, Anca Pandrea, în serialul de televiziune „Numai iubirea”, câţiva ani mai târziu, cei doi au realizat un pictorial seminud, pentru care foarte multă lume i-a criticat. Tot atunci, cei doi mărturiseau că ar juca împreună într-un film porno.

Chiar dacă au stat 25 de ani împreună, Anca Pandrea şi Iurie Darie nu s-au căsătorit niciodată. Pentru că a refuzat întotdeauna să creadă că iubirea vieţii ei se va stinge, Anca Pandrea spunea acum câteva săptămâni că după ce se va recupera Iura, vor face nuntă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter