Gheorghe Zamfir împlinește astăzi 80 de ani! Tot ce nu știai despre celebrul muzician

De Unica.ro, pe
Astăzi, 6 aprilie, marele muzician Gheorghe Zamfir împlinește venerabila vârstă de 80 de ani. În spatele lui se află o poveste de viață deosebit de impresionantă.

Gheorghe Zamfir este interpret, compozitor și muzicolog, fiind cunoscut drept „regele naiului”. Cu o carieră de peste 58 de ani, în timpul căreia a compus piese din toate stilurile (folcloric, instrumental, simfonic, vocal, coral și nu numai) și a interpretat piese din mai multe perioade (barocă, clasică, dar și contemporană), marele muzician este o legendă vie.

De-a lungul vieții, a înregistrat peste 190 de album și a vândut peste 120 de milioane. Munca lui a fost răsplătită cu 12- de discuri de aur și de platină. Ba mai mult, el este singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în Statele Unite ale Americii, după cum relatează Rador.

Cum a început cariera lui Gheorghe Zamfir

Muzicianul Gheorghe Zamfir s-a născut în 1941, în Găești, județul Dâmbovița. El avea încă din copilărie o apetență pentru muzică. Îi plăcea muzica lăutărească, un vis de-al lui fiind să învețe să cânte la acordeon și să îi acompanieze pe lăutari la taraf.

Văzând pasiunea pentru muzică pe care o avea, tatăl lui Zamfir l-a înscris pe aceste la clasa specială de nai de la Școala specială nr. 1 de muzică din București (actualul liceu „Dinu Lipatti”) când avea 14 ani. Patru ani mai târziu, tânărul Zamfir a câștigat premiul I și titlul de laureat pe țară, înregistrând primele lui melodii folclorice, împreună cu Orchestra de Muzică Populară a Radiodfuziunii Române.

În 1961, Gheorghe Zamfir a fost admis la Conservator, în București. A absolvit cinci ani mai târziu, cu diplome de pedagogie și drijorat pentru cor și orchestră. Tot atunci, a devenit dirijor al ansamblului folcloric Ciocârlia (un ansamblu care cuprindea peste 300 de artiști) și a înregistrat primul lui disc. Pe acesta din urmă se regăseau piese renumite, cum ar fi „Doina de Jale” și „Doina ca de la Vișina”.

Talentul lui Gheorghe Zamfir a ajuns peste hotare

Gheorghe Zamfir împlinește astăzi 80 de ani! Tot ce nu știai despre celebrul muzician

Odată cu anul 1968, el a început să aducă o serie de schimbări și inovații naiului tradițional românesc cu 20 de tuburi. A creat naiul alto (cu 22 de tuburi), naiul bas (cu 28 de tuburi) și naiul contrabas (cu 30 de tuburi). Pe fiecare le-a asambat chiar el din lemn de bambus și le-a acordat după o metodă proprie, care implica o cantitate mică de miere de albine introdusă în tuburi.

Doi ani mai târziu, el și-a creat propriul taraf. Cu acest taraf, a uimit publicul din Paris în anul 1971, unde pe scena teatrului Vieux Colombier a introdus în spectacole naiurile pe care le crease singur. La acea vreme, criticii deja vorbeau de o revoluție a sunetului la scară mondială. Au urmat turnee în SUA, Canada, Australia, Africa de Sud, Israel, Japonia și nu numai.

Popularitatea și talentul au atras atenția producătorilor de film celebri, care l-au invitat să compună pentru coloanele sonore a mai multor filme: „Once Upon a Time in America” (regia Sergio Leone), „Karate Kid” (regia lui John G. Avildsen și „The Tall Blonde Man with One Black Shoe” (regia lui Yves Robert).

Citește și: Cum arată Dorin, fratele lui Dani Oțil – iată cât de mult seamănă cei doi

Citește și: Nadine se pregătește să dea examenul de Bacalaureat la 44 de ani

Citește și: Actorul Denis Ștefan, tată pentru a doua oară! Primele imagini cu burtica „bebelușei” Cristina

Citește și: Ea este fiica actorului Heath Ledger. Matilda are 15 ani

Cum a încercat comunismul să îl calce în picioare pe artist

În 1982, cariera lui Gheorghe Zamfir era pe culmile succesului. El a făcut însă „greșeala” de a dedica un concert lui Dumnezeu în miezul regimului comunist. Autoritățile comuniste au ajuns să îl supună astfel la multiple presiuni, făcându-l pe artist să plece în exil la Paris.

Cariera lui a continuat să înflorească peste hotare. Ba mai mult, în 1986, în Canada, relația lui cu Susan Nichols a dus la nașterea singurului său fiu, Emmanuel Teodor Zamfir, care a urmat și el calea muzicii. În 1989, după Revoluție, s-a întors în țara natală. Din păcate, s-a confruntat cu probleme financiare, cauzate de datoriile acumulate față de fisc în Franța.

Chiar și așa, a continuat să plece în concerte și în turnee în Franța, Elveția și Turcia. În Turcia chiar a fost numit cel mai popular compozitor și artist al secolului XX.

Gheorghe Zamfir, un artist desăvârșit

Gheorghe Zamfir împlinește astăzi 80 de ani! Tot ce nu știai despre celebrul muzician

În anul 2003, el a confecționat naiul cu 42 de tuburi, denumit Gigantul. Acesta avea 1,35 metri înălțime și 1,2 metri lățime. Un an mai târziu, și-a susținut doctoratul, primind calificativul Summa cum laude pntru teza sa, denumită „Naiul – geneză, evoluție și semnificație”, coordonată de profesorul universitar Gheorghe Oprea. În anii care au urmat, a continut să susțină concerte și recitaluri, spre încântarea publicului din mai multe țări.

Dincolo de talentul muzical de neegalat, Gheorghe Zamfir este și un pictor cu har. El a avut mai multe expoziții, atât în țară, cât și în afară. Totodată, el a publicat și cărți de-a lungul carierei, printre care autobiografia „Binecuvântare și blestem” și volumul de versuri „În inima întristată a barocului”.

Printre distincțiile și premiile primite de-a lungul vieții, amintim: medalia de aur a Asociației din cadrul Academiei „Artă-Științe și Litere” a Franței, discuri de aur în Elveția și Germania, medalie de aur de la Asociația de Muzică și Divertisment din Franța și nu numai.

Foto: YouTube, Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter