Dress code-ul impus de regele Charles pentru ziua încoronării. Monarhul britanic încalcă tradiția regală

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 04 aprilie 2023, 12:33

Regele Charles și soția sa, regina consoartă Camilla, se pregătesc intens pentru ziua încoronării. Cei doi vor avea o ceremonie modernă, spre deosebire de regretata regină Elisabeta, care a urmat întocmai tradiția regală.

Mai sunt doar câteva săptămâni până la încoronarea monarhului Marii Britanii, iar fanii sunt nerăbdători să vadă ținutele pe care membrii Familiei Regale le vor purta la acest eveniment istoric.

Regele Charles a ales dress code-ul pentru ziua încoronării

Ținutele pe care regina Camilla, Kate Middleton și alți membri ai Casei Regale le vor purta la încoronare sunt păstrate ca cele mai mari secrete. Însă, se pare că regele Charles a ales un dress code pentru ceilalți invitați la marele eveniment și este unul foarte relaxat.

Speranța de a vedea rochii strălucitoare și diademe pline de diamante pare tot mai puțin probabilă decât s-a anticipat inițial. Și asta din cauză că monarhul britanic le-a transmis membrilor parlamentari invitați la încoronare că îmbrăcămintea formală nu este încurajată.

Potrivit The Telegraph, membrii Parlamentului pot purta doar hermina parlamentară obișnuită sau rochia de afaceri standard.

Robele parlamentare tradiționale, purtate anual la deschiderea de stat a Parlamentului, sunt articole de îmbrăcăminte lungi, țesute din lână stacojie, cu un guler de blană albă de hermină.

Purtarea hainelor de blană adevărată a intrat în atenția publicului în ultimii ani, din cauza provenienței blănii de hermină. Baroneasa Hayman, un susținător al vieții, a susținut că blana adevărată „ar trebui înlocuită definitiv cu robe sintetice”, în anul 2020, după ce a ales să poarte o replică falsă la indroducerea ei în Camera Lorzilor.

Regina Elisabeta a II-a a încetat să mai poarte blană adevărată în 2019, alegând în schimb blană artificială pentru perioadele mai reci. Regretata suverană chiar a îndepărtat garnitura de nurcă de pe unul dintre paltoanele ei preferate.

Ceremonia de încoronare modernizată se așteaptă să fie o „reflectare” a rolului monarhului în societatea actuală, în același timp fiind „înrădăcinată în tradiții”.

La ceremoniile anterioare, Regele sau Regina a îmbrăcat haine de mătase. Însă, se pare că regele Charles va alege să își poarte uniforma militară.

Diferențele dintre ceremoniile de încoronare ale regelui Charles și reginei Elisabeta a II-a

Deja se știe că vor exista câteva diferențe majore între ceremonia de încoronare a regelui Charles și cea a mamei sale, regina Elisabeta a II-a, din anul 1953.

„Cu tot fastul și ceremonia, știm deja că încoronarea Regelui va diferi în multe privințe față de cea a regretatei Regine Elisabeta”, a afirmat editorul regal al Hello! Magazine, Danielle Stacey.

„Ceremonia în sine va dura o oră, în comparație cu cea de trei ore a încoronării din anul 1953”, a precizat editorul.

Citește și: Regele Charles își dorește ca Prințul George să participe activ la încoronarea sa. Kate și William au o condiție

„Nu ar fi o surpriză dacă oaspeții nu se vor îmbrăca pompos la încoronarea regelui, având în vedere cât este monarhul de conștient de criza actuală a costului vieții și dorința lui de a avea o monarhie mult mai modernă. Lumea s-a schimbat atât de mult de la încoronarea Reginei în urmă cu 70 de ani și are sens ca Charles să își pună amprenta pe ea”, a explicat Stacey.

Citește și: Regele Charles, criticat că nu îi cheamă pe copiii lui Harry la încoronare: „Este o mare greșeală!”

De asemenea, pentru prima dată în istorie, regina Camilla a ales să poarte o coroană deja existentă.

„Coroana Reginei Maria a fost scoasă din Turnul Londrei pentru a-i fi aduse modificări înainte de ziua încoronării, pe 6 mai. Coroana va fi purtată de regina consoartă. Este pentru prima dată în istoria recentă când o coroană deja existentă va fi utilizată la încoronarea unei regine consoarte, în loc de a fi creată una nouă”, se arată într-un anunț postat pe pagina de Instagram a Familiei Regale britanice.

Momentul sacru al ceremoniei, dezvăluit

Cel mai sacru moment al încoronării, când Arhiepiscopul de Canterbury îi unge mâinile, pieptul și capul suveranului cu mir, va putea fi văzut de întreaga lume. Dacă până acum acest moment privat s-a făcut sub un baldachin de pânză de aur, Charles a comandat crearea unui baldachin transparent. Atfel, toată lumea va putea urmări momentul.

Citește și: Prințul Harry, vizită surpriză în Marea Britanie înainte de încoronarea regelui Charles. De ce nu se va întâlni cu Familia Regală

Citește și: Meghan Markle se simte „exclusă” din planurile pentru încoronarea regelui Charles. Ducesa de Sussex, ridiculizată într-un show tv

Anul trecut, regele Charles a anunțat că ceremonia de încoronare va fi una mai simplă, ce implică costuri mai mici, acesta fiind conștient de situația economică a cetățenilor britanici.

Vezi în Galeria FOTO de mai sus mai multe imagini cu regele Charles

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter