Alexander Nanau, regizorul filmului „Colectiv“, a refuzat o medalie din partea președintelui Klaus Iohannis

De Unica.ro, pe
Alexander Nanau, regizorul filmului „Colectiv“, a anunțat că a refuzat medalia „Meritul Cultural“ oferită de președintele Klaus Iohannis. Acesta a  respins distincția din cauza modului în care autoritățile au gestionat criza din domeniul cultural.

Alexander Nanau ar fi trebuit să primească medalia „Meritul Cultural“ cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Distincția ar fi trebuit să îi fie înmânată de către președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, pe 15 ianuarie. Însă regizorul filmului „Colectiv“ a refuzat.

Citește și: Reacția lui Tedy Ursuleanu, supraviețuitoare Colectiv, la documentarul „colectiv”: „Am simțit nevoia să ies din sala de cinema”

„Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României“, a scris Alexander Nanau pe Facebook.

Regizorul susține că în ciuda eforturilor și a propunerilor din partea tuturor sectoarelor culturale, statul român nu s-a implicat deloc în salvarea acestui domeniu, motiv pentru care nu poate privi această medalie.

Artistul a publicat pe pagina sa de Facebook răspunsul pe care l-a dat Administrației Prezidențiale.

Citește și: Mărturia unei supraviețuitoare: „4 ani de la Colectiv, dar noi continuăm să ardem”

Filmul „Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnat cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, supranumite și „Oscarurile europene”. De asemenea, documentarul este şi propunerea României la Premiile Oscar 2021, pentru secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internaţional”.

Filmul prezintă o investigație jurnalistică despre tragedia din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015. În urma incendiului au murit 65 de oameni, iar multe alte persoane, dintre care mulți tineri, au rămas cu sechele pe viață.

Sursă foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter