Adela Mărculescu împlinește 84 de ani. Marea iubire pe care actrița o vedea nemuritoare: „Era regretul unei vieţi risipite”

De Ovidiu Cojocaru, pe Ultimul update Miercuri, 21 decembrie 2022, 10:23

Adela Mărculescu împlinește 84 de ani pe 21 decembrie. Cunoscuta actriță a teatrului și filmului românesc a încântat publicul de-a lungul anilor în diverse producții precum „Declaraţie de dragoste” sau „Alo, aterizează străbunica”.

Adela Mărculescu s-a născut la Aiud, în anul 1938, și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” din București, în 1959, la clasa profesorului Alexandru Finți. În 1964 a fost angajată de Zaharia Stancu Teatrul Național din București, acolo unde acesta ocupa funcția de director.

Adela Mărculescu, la 84 de ani. Povestea de viață a actriței

 A debutat în 1965 în co-producția româno-franceză “Serbările galante”, un film regizat de René Clair, unde a jucat alături de Jean-Pierre Cassel și Forry Eterle. Au urmat 25 de filme și colaborări cu regizori renumiți precum Mircea Veroiu (“Hyperion”, 1965), Nicolae Corjos (“Alo, aterizează străbunica”, 1981, și “Declarație de dragoste”, 1985), Dinu Cocea (“Iancu Jianu, haiducul”, 1980), Gheorghe Turcu (“Cine iubește și lasă”, 1982) sau Ion Popescu Gopo (“Galax”, 1983).

Actrița a avut două căsnicii de-a lungul vieții, una cu regizorul Miron Niculescu, poveste care a luat startul după ce aceasta a fost angajată la Teatrul Național din București, Motivul care a dus la despărțire nu este cunoscut. Actrița nu a dorit să declare foarte multe, punctând doar faptul că s-a întâmplat pur și simplu,

Căsnicia pe care Adela Mărculescu o vedea eternă

Cea de-a doua căsnicie a fost cea cu actorul Emerich Schaffer, cu care a trăit o poveste de dragoste adevărată, despre care ar fi sperat să reziste până la finalul vieții. Actrița nu a reușit de-a lungul anilor să devină mamă, cu niciunul dintre parteneri.

“A fost o iubire profundă, cu multă, multă prietenie la mijloc – făcută parcă să reziste. Erau vremurile prea tulburi şi greu de suportat pentru un neamţ născut şi crescut în România, cu fraţi dincolo. Nebunia şi vraja Occidentului l-au cuprins. A plecat. Eu n-aş fi făcut-o pentru nimic în lume. Ce s-a întâmplat acolo nu ştiu. Atâta pot să spun: bolnav, pe patul de moarte chiar, a venit în ţară. Ne-am văzut, ne-am vorbit, ne-am bucurat şi întristat totodată. Era regretul unei vieţi risipite”, povestea actriţa într-un interviu pentru “Q Magazine”.

Citește și: Aura Urziceanu împlinește 76 de ani. Drama care i-a marcat viața solistei de muzică jazz

A câștigat Premiul Gopo pentru întreaga Activitate

Pe 29 iunie 2020, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Galei Premiilor Gopo, îndrăgita actriță Adela Mărculescu a fost distinsă cu Premiul pentru Întreaga Activitate.

Actrița Adela Mărculescu a câștigat aprecierea publicului încă de la debutul de pe scena Teatrului de Stat din Botoșani (1957 – 1959), jucând de-a lungul timpului la Teatrul de Stat din Ploiești (1959 – 1963), Teatrul Mic (1963), Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu (1971), iar din 1964 la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, unde colaborează și în prezent.

Sursa foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter