O pisică din Italia, primul animal infectat cu tulpina britanică a noului coronavirus

De Unica.ro, pe
Tulpina britanică a noul coronavirus a fost depistată la o pisică din Novara, regiunea Piemont, Italia. Anunțul a fost făcut de Istituto Zooprofilattico Sperimentale di Piemonte Liguria e Valle d’Aosta.

Pisica infectată cu tulpina britanică a noului coronavirus are 8 ani și ar fi început să aibă probleme respiratorii la zece zile de la debutul bolii COVID-19 și de la izolarea în casă a stăpânilor ei.

„Acest diagnostic şi identificarea variantei britanice arată că sistemele integrate de management şi controlul pandemiei sunt eficiente şi gata să răspundă”, a spus Angelo Ferrari, director al institutului.

Virusul nu se transmite de la animale la om, dar invers se poate întâmpla

Experții au transmis în repetate rânduri că este foarte puțin probabil ca boala la animalele de companie să fie o sursă de contaminare. În schimb. persoanele bolnave de COVID-19 își pot infecta animalele de companie cu noul coronavirus.

„Boala pisicii nu trebuie să genereze alarme. Din cauza bolii stăpânilor lor, animalele de companie trăiesc în medii cu încărcare virală puternică. Prin urmare, este de așteptat ca și animalele să ia virusul, însă nu există dovezi științifice potrivit cărora ar juca vreun rol în răspândirea bolii”, a declarat Bartolomeo Griglio, responsabil medical din regiunea Piemont, potrivit Digi24.

Citește și: Ce bărbați din showbizul românesc i-au „făcut avansuri” Mariei Constantin

Actorul Armie Hammer, acuzat că a violat o fostă iubită

Cum au fost surprinși Jennifer Lopez și Alex Rodriguez, după ce s-a spus că s-au despărțit

Meghan Markle și Prințul Harry nu s-au căsătorit înaintea nunții regale

„Organizațiile internaționale care s-au ocupat de acest subiect recomandă menținerea măsurilor de igienă de bază: spălarea mâinilor înainte și după contactul cu animalele sau după contactul cu lucrurile acestora”, a adăugat specialistul.

Mai multe studii au fost făcute pentru  a identifica ce animale sunt vulnerabile la virus SARS-CoV-2. Cercetătorii au observat că pisicile sunt mai vulnerabile decât câinii. Felinele infectate aveau virusul prezent în gură, nas și intestinul subțire. Pisoii expuși la virus au dezvoltat leziuni masive în plămâni, nas și gât. La fel de sensibili ar fi și dihorii, mai arată studiile. Porcii, găinile și rațele nu au luat deloc virusul.

Deși nu există dovezi care să ateste faptul că noul coronavirus poate cauza moartea animalelor de companie, au existat cazuri în care acestea au murit după ce au fost diagnosticate cu COVID-19.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter