Ministrul Apărării Naționale, despre cei care pot fi mobilizați în Armată: „Oamenii au început să se sperie, pentru că nu au stagiu militar”

De Unica.ro, pe

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a declarat că în Consilul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) s-a stabilit realizarea unor legi pentru a pregăti România pentru eventuale situații de criză. Dâncu a subliniat că, dacă va fi cazul unui conflict armat pe teritoriul României, mobilizarea oamenilor se poate face doar dacă aceștia au făcut stagiu militar.

CSAT a stabilit că facem un pachet de legi pe care le vom aduce în procedură de urgenţă, dar nu în ordonanţă. Este o procedură rapidă în care vom face transparenţă, vor ajunge apoi în dezbaterea coaliţiei politice. După aceea, prin HG vom trimite la Parlament.

Este un pachet important pentru România. Pachetul conţine trei legi importante: Managementul situaţiilor de criză, care e o lege mai veche, a doua componentă este legea privind apărarea cibernetică şi în această triadă mai erau modificări la Legea 446 din 2006, este o lege a apărării naţionale care conţine mobilizarea populaţiei, mobilizarea economiei, reprezentări şi reglementări legate de Agenţia rezervelor statului şi situaţii speciale – a declarat Dîncu, la Digi24.

Citeşte şi: Incitarea la violență, ură și discriminare se pedepsește cu inchisoarea. Legea a fost adoptată de Parlament

Ministrul Apărării a adus în discuție și subiectul știrilor false, legate de înrolarea în armată, care au apărut în ultima vreme în mediul online.

Oamenii au început să se sperie, pentru că nu au făcut stagiul militar foarte mulţi, nu sunt pregătiţi. Nicio lege nu poate să spună asta, în Constituţie şi în legile vechi ale Apărării spune că se constituie rezerva activă a României, dar asta înseamnă că oamenii lucrează la locul lor de muncă de exemplu, poate în momentul acela e o componentă care spune că în momentul acela cadrele militare nu îşi pot lua concediu sau să îşi dea demisia sau alte lucruri care ţin de această zonă.

Nimeni nu poate să aducă în Armată pe cineva neinstruit, chiar dacă e tânăr. El nu a făcut armata. E o exagerare. Nu poţi să mobilizezi decât oamenii care sunt mobilizabili, adică cei care au făcut stagiul militar, care au făcut pregătire militară într-un fel sau altul – a explicat ministrul, adăugând apoi că oamenii nemobilizabili (n.r. – fără stagiu militar făcut) pot fi mobilizați, în caz de război, în economie, administrație sau alte domenii, dar nicidecum în armată.

Foto – Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter