Masacrul din Bucha. Un adolescent de doar 14 ani și-a privit tatăl ucis de un soldat rus

De Unica.ro, pe

Peste 400 de civili au fost executați în Bucha, Ucraina, de forțele ruse aflate în retragere. Oficialii ruși neagă acuzațiile spunând că ar fi, de fapt, înscenări ale ucrainenilor. Mărturiile celor care au scăpat cu viață sunt cutremurătoare. Yuriy Nechyporenko, un adolescent de doar 14 ani, a povestit cum și-a privit tatăl fiind ucis de un soldat rus.

Pe 17 martie, în jurul orei 11:00, Yuriy Nechyporenko și tatăl lui, Ruslan, se îndreptau cu bicicletele către clădirea administrației Bucha, unde se acordau ajutoare. Electricitatea, gazul și apa fuseseră oprite, iar bunurile esențiale erau insuficiente în oraș, unul dintre primele ocupate de forțele ruse în timp ce înaintau spre capitala Ucrainei, Kiev.

Masacrul din Bucha. Un adolescent de doar 14 ani și-a privit tatăl ucis de un soldat rus

Yuriy și tatăl său aveau nevoie de medicamente și mâncare. Potrivit adolescentului, un soldat rus i-a oprit pe el și pe tatăl său pe strada Tarasivska. Au ridicat imediat mâinile, a declarat Yuriy pentru BBC.

„Le-am spus că nu purtăm nicio armă și că nu suntem o amenințare”, a povestit.

„Atunci, tata a întors capul spre mine, apoi a fost împușcat. A fost împușcat de două ori în piept, în zona inimii. Apoi a căzut”, își amintește adolescentul.

Imediat apoi, soldatul l-a împușcat pe Yuriy în mâna stângă. A căzut, iar, în timp ce se afla la pământ, a fost împușcat din nou, de data aceasta în braț.

„Stăteam întins pe burtă, nu vedeam nimic din ce se întâmpla în jurul meu”, a mai spus. Soldatul a tras din nou, țintindu-i capul. „Dar glonțul mi-a trecut prin glugă.”

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Ce i-a spus ministrul-adjunct al Apărării din Rusia unui soldat care și-a pierdut piciorul în Ucraina

O ucraineancă, mamă a patru copii, emoționată de gestul unui român dintr-o benzinărie

O tânără din Ucraina a filmat condițiile din adăposturile pentru refugiați din România

Potrivit lui Yuriy, soldatul a mai tras încă o dată, în capul tatălui său, care murise. „Am avut un atac de panică, zăcând acolo cu brațul rănit. Am văzut că mâna mea sângera”, a mai spus.

După un timp, când soldatul a intrat în spatele unui tanc, Yuriy s-a ridicat și a fugit.

Mama lui Iuri, Alla, a povestit pentru BBC cum a mers să-și vadă soțul, după ce adolescentul i-a povestit cele petrecute. Alla a crezut că Ruslan ar putea fi încă în viață, rănit. „Fiul meu m-a implorat să nu o fac”, a spus Alla. „A spus că mă vor ucide și pe mine.”

Când a încercat să plece, vecinii au oprit-o. „Mi-au spus să nu merg mai departe, spunând că rușii îi ucid pe toți cei din teritoriile aflate sub controlul lor.” A doua zi, Alla și mama ei, au mers la locul execuției. Mama Allei a vorbit cu soldații ruși, reușind să treacă și, în cele din urmă, să aducă corpul lui Ruslan acasă.

O fotografie făcută de Alla și trimisă echipei BBC pare să confirme mărturia lui Yuriy. Ruslan prezintă o plagă în partea dreaptă a pieptului, lângă inimă. Ruslan, de profesie avocat, avea 49 de ani. Acesta a fost îngropat în grădina din fața casei.

În Bucha au fost găsite numeroase cadavre întinse pe stradă. Unii fuseseră împușcați în ceafă, ca și cum ar fi fost executați, alții aveau mâinile sau picioarele legate. Unele corpuri fuseseră în mod clar călcate de tancuri.

Foto: Profimediaimages.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter