Epidemiolog român: Ce se întâmplă cu asimptomaticii la nouă zile după infectarea cu SARS-CoV-2

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 15 iulie 2020, 13:34

Renumitul epidemiolog Molnar Geza a explicat de ce modul de transmitere a virusului SARS-CoV-2 de către persoanele asimptomatice diferă de la un caz la altul.

Potrivit epidemiologului, asimptomaticii joacă un rol important în transmiterea noului coronavirus, iar explicația acestui lucru ține de cum se manifestă virusul în organism. În plus, asimptomaticii devin un pericol real pentru cei din jur la nouă zile după ce s-au infectat.

Citeşte şi: Epidemia de COVID-19 din România: Bilanțul oficial al persoanelor decedate 

„Asimptomaticii joacă un rol destul de important în transmitere. Lumea științifică împarte perioada de asimptomatic în trei etape. În primele trei, patru zile de la momentul infectării transmiterea este destul de redusă. După a patra, a cincea zi și până în a opta – a noua zi, transmiterea este accentuată virusul a avut timp suficient să se multiplice în cavitatea oro-faringiană și, prin rezistența naturală a organismului – tânăr sau sănătos – înmulțirea are loc, dar nu are loc debutul simptomatologic care să necesite prezentarea la spital. Asta este perioada cea mai periculoasă. Iar după cele 10 zile scade semnificativ rata de transmisibilitate”, a spus Molnar Geza în cadrul unei intervenții telefonice la Digi24.

Specialistul a mai spus că ne apropiem de perioada de vârf a pandemiei.

Citește gratuit ediția de iulie a revistei Unica. O găsești AICI

„Începem să ajungem la vârf. După două, trei săptămâni trebuie în mod biologic să urmeze începere descreșterii morbidității care va avea o durată probabilă de 30, 35 de zile, în descreștere, nu cu dispariția virusului, ci cu dispariția stărilor epidemice din diferite județe. Atât la Brașov, cât și la Prahova, Dâmbovița situația a cam fost scăpată din mână. Pentru că nu se poate să avem o creștere atât de bruscă la niște județe și la niște populații la care creșterea durează deja de 3 săptămâni”, a adăugat Geza.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter