Fostul ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, despre România în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina: „Nu este amenințată”

De Adelina Duinea, pe Ultimul update Vineri, 25 februarie 2022, 15:41

Rusia a invadat Ucraina pe trei fronturi în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat începerea unei operațiuni militare pentru „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei. Intrat telefonic în direct în cadrul știrilor Pro TV, Cristian Diaconescu, fost ministru al Afacerilor Externe, a spus ce s-ar putea întâmpla cu România în acest context.

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, despre România în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina: „Nu este amenințată”

„Este adevărat, România nu este amenințată pentru că se află sub umbrela de securitate a NATO. Nu există, în opinia mea, absolut niciun motiv să avem rezerve față de această declarație a Alianței Nord Atlantice. Este o decizie, nu doar o afirmație pentru a fi comunicată public, în cadrul Alianței Nord Atlantice.

Dezvoltările, însă, la frontiera sau în regiunea României, după cum se vede, intră în zona războiului fierbinte, cum se spune. Amenințările există, însă, în egală măsură, mecanismele Alianței sunt operaționale. România nu este amenințată, dar trebuie să fie în alertă, pentru că există amenințări și riscuri la securitatea și stabilitatea regională.

Aceste elemente periculoase nu pot fi tratate cu indiferență. Dar, repet, sunt mecanisme care se activează automat în Alianța Nord Atlantică. Nu ne rămâne decât să fim cât se poate de activi pe cele trei dimensiuni care și acum pot fi considerate aplicabile în relația cu Federația Rusă. Adică dialog, descurajare și apărare”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru al Afacerilor Externe, în cadrul știrilor Pro TV.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Ce români vor fi chemați la luptă în caz de război – și ce riscuri există dacă refuză

Ce a declarat Vladimir Putin, președintele Rusiei

„Circumstanțele ne impun să luăm măsuri decisive și imediate. Republicile Populare Donbass s-au adresat Rusiei cu o cerere de ajutor. În acest sens, în conformitate cu articolul 51, Partea 7 din Carta ONU, cu sancțiunea Consiliului Federației și în temeiul tratatelor de prietenie ratificate de Adunarea Federală și a asistenței reciproce cu DPR și LPR, am decis să conduc o operațiune militară specială”, a transmis Vladimir Putin.

„Acțiunile noastre sunt de autoapărare împotriva amenințărilor care ni se adresează și față de un dezastru și mai mare decât cel care se întâmplă astăzi. Rusia modernă, chiar și după prăbușirea URSS și pierderea unei părți semnificative a potențialului său nuclear, este astăzi una dintre cele mai puternice puteri nucleare”, a continuat.

„În acest sens, nimeni nu ar trebui să aibă dubii că un atac direct asupra Rusiei va duce la înfrângerea agresorului și la consecințe grave pentru acestuia. Planurile noastre nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene, nu vom impune nimănui nimic prin forță”, a mai spus Putin, potrivit Capital.ro.

Ce se întâmplă în Ucraina

Mai multe explozii au fost semnalate în mai multe orașe ucrainene, inclusiv în Kiev, însă liderul de la Kremlin susține că că nu atacă orașe ucrainene, ci doar obiective militare. Au fost raportate explozii în Odessa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev, informează Hotnews.ro.

Foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter