Ce se va întâmpla în școli dacă vor apărea cazuri de COVID-19. Există mai multe scenarii posibile

De Unica.ro, pe
A rămas mai puțin de o lună până la începerea școlilor și au fost stabilite scenariile cu privirile la situațiile în care vor apărea în unitățile de învățământ sau în localitățile pe raza cărora se află, cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. 

Școala va începe pe data de 14 septembrie pentru elevii din învăţământul preuniversitar, după trei posibile scenarii: roșu, galben și verde.

Scenariul verde prevede un pericol minim, când o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19în ultimele 14 zile. În acest caz, toții copiii trebuie să meargă la școală. Scenariul galben este pentru risc mediu și presupune între 1 şi 3 persoane infectate cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. 

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

În această situație preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali vor avea prioritate să meargă la școală. Scenariul roșu înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane bolnave de COVID-19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Dacă se aplică, atunci școlile vor fi închise, iar elevii vor învăța doar online. 

Scenarii în cazul în care sunt confirmate cazuri de COVID-19 în școli

În situația în care într-o unitate de învățământ va exista suspiciunea că există cazuri de COVID-19 în rândul cadrelor didactice, se va realiza o anchetă epidemiologică și se va urma unul dintre cele patru scenarii posibile.

Scenariul 1 

Dacă un cadru didactic a predat numai la o singură clasă şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală, se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă.

Scenariul 2

În cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă şi a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală, se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă şi vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact.

Scenariul 3

În cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală sau numărul cadrelor didactice a fost mic, se vor suspenda cursurile la clasele cu care acesta a venit în contact şi, în funcţie de caz, vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact.

Scenariul 4

În cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase şi a venit în contact cu multe cadre didactice din şcoală, se vor suspenda cursurile întregii unităţi de învăţământ.

Citește și: 1 din 4 școli din România nu are dotări pentru spălatul pe mâini

Direcţiile de sănătate publică vor trebui să informeze unitatea de învăţământ şi cabinetul medical şcolar despre fiecare caz confirmat pozitiv la elevi sau adulţi. În cazul apariţiei unui caz/mai multor cazuri de COVID-19 într-o unitate de învăţământ, situaţia va fi analizată de DSPJ împreună cu directorul unităţii de învăţământ.

În școli vor exista spații special amenajate pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter