Studiu: prezența în bănci a școlarilor nu crește rata de infectare COVID-19

De Unica.ro, pe
Un studiu arată că prezența copiilor în sălile de clasă nu influențează creșterea cazurilor de COVID-19 din cadrul comunităților.

Este vorba despre un studiu american publicat în revista Nature și citat de Edupedu. Cercetătorii au ajuns la concluzia că rata de infectare nu este influențată în mod considerabil de mediul în care au loc cursurile.

La studiu au participat 320 de elevi, de la patru școli din Orange County, California. Studiul s-a desfășurat în toamna anului 2020 și pe parcursul iernii. La două dintre cele două instituții de învățământ studiază elevi hispanici. La una dintre ele studiază copii cu nevoi speciale, iar alta este frecventată de copii din familii cu venituri ridicate. La aceasta din urmă, majoritatea cursurilor s-au desfășurat cu prezență fizică.

În toate cele patru școli unde s-a desfășurat studiul, elevii care au participat la cursuri în persoană au purtat măști de protecție, iar distanțarea fizică a fost respectată strict, după cum arată Libertatea.

Citește și: OMS: ce impact are pandemia de COVID-19 asupra sănătății mintale la nivel global

Citește și: Valeriu Gheorghiță: dacă românii nu se vor vaccina, în septembrie s-ar putea ajunge la 1.500 de cazuri de COVID-19 pe zi

Citește și: Profesorii care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19 ar putea fi testați înainte de a intra la ore

Citește și: Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 au dreptul la o zi liberă pentru fiecare doză

Rezultatele studiului au arătat că 17 elevi au fost testați pozitiv cu COVID-19 în timpul cercetării, aceasta fiind cea mai mare rată de infectare înregistrată. Cele 17 cazuri s-au înregistrat într-una din școlile din mediile cu venituri reduse, în care cursurile se desfășurau online. Însă la școala unde majoritatea elevilor au participat la cursuri în persoană, rata de infectare a fost cea mai mică.

Elevii care au fost diagnosticați cu COVID-19 au făcut forme ușoare ale bolii sau au avut forme asimptomatice, răspunsul imunitar fiind puternic în cazul lor. Autorii studiului au ajuns la o concluzie unanimă: chiar și în perioadele în care numărul de cazuri COVID-19 este ridicat într-o comunitate, școlile rămân un mediu sigur pentru elevi, atâta timp cât sunt respectate măsurile sanitare.

Totodată, în Marea Britanie se discută despre posibilitatea de a vaccina toți studenții din învățământul superior. Premierul britanic Boris Johnson a sugerat în cadrul unei ședințe de guvern că studenții din ciclul superior ar trebui să fie obligați să se vaccineze anti-COVID-19. Măsura însă nu se bucură de susținere – nici în executivul britanic, nici în rândul membrilor Partidului Conservator, după cum arată The Times, citat de G4Media.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter