Președintele CNCD: școlile ar putea rămâne deschise dacă își asumă folosirea certificatului verde și testării

De Unica.ro, pe

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a spus că școlile ar trebui să rămână deschise cu prezență fizică dacă sunt dispuse să își asume voluntar aplicarea certificatului verde și testarea frecventă.

Csaba Asztalos a mai subliniat că autoritățile ar fi trebuit să găsească deja soluții pentru implementarea adecvată a școlii online, întrucât am intrat în al treilea an școlar afectat de pandemia de COVID-19. Președintele CNCD a făcut aceste declarații în mod exclusiv în cadrul unei emisiuni la Digi24.

El a povestit că a fost contactat de reprezentanți ai unităților de învățământ din zona privată, care spun că au un grad de vaccinare de 80% printre profesori și elevi, dar nu au un cadru legal de desfășurare a activității în mod fizic.

Totodată, Csaba Asztalos afirmă că mobilitatea elevilor crește în timpul vacanței. „Eu sunt părinte. Cu ce a scăzut mobilitatea dacă am dat vacanță? În sensul în care copilul trebuie să facă ceva în vacanță. Cineva trebuie să aibă grijă de copil. Crește mobilitatea în vacanță. În online măcar îl ții în localitatea respectivă și îl ții acasă un anumit număr de ore”.

Citește și: Medic român din Franţa: „Cei cu idei ciudate despre vaccin au avut acces limitat la emisiuni TV”

Citește și: Două centre de vaccinare anti-COVID-19 vor fi deschise non-stop în București

Citește și: Medic ATI: „În zilele acestea se stinge o întreagă generaţie de bunici”

Citește și: Comuna din România cu 80% din populație vaccinată și zero cazuri de COVID-19

Președintele CNCD a mai zis că autoritățile ar fi trebuit să fie pregătite de școala online în contextul actual: „Acum, înțeleg că argumentul a fost că avem un milion de copii care nu au internet pe bandă potrivită. Suntem în al treilea an școlar afectat de pandemie și nu cred că mai putem să venim cu astfel de argumente. Trebuia să facem ceva. Peste două săptămâni, mai puțin colocvial, pot să pun pariu cu dumneavoastră că tot online o să ne întoarcem”.

Sugestia lui Csaba Asztalos este să se creeze un caz legal pentru școlile de stat și private care vor să reia activitatea fizic în școli cu certificat verde și testare: „Acolo unde se îndeplinesc condițiile de ce nu există un cadru care să permită acestor școli să-și desfășoare activitate. Indiferent că e de stat sau privat. Poate să fie școală de stat care să-și asume folosirea certificatului verde sau să aibă un grad de vaccinare destul de mare și să testeze astfel încă, cu acordul părinților, să poată să desfășoare fizic școala”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter