Ce ar putea păți românii care vor refuza să se înroleze în armată în cazul unui conflict militar

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 09 martie 2022, 16:37

În contextul războiului din Ucraina, în România urmează să fie aprobată o lege prin care să se poată instaura de urgență starea de criză. Starea de criză se adoptă în situațiile în care populația, teritoriul, sănătatea, mediul, stabilitatea politică, economică sau socială ale României ar fi amenințate.

Astfel, în cazul unui conflict militar pe teritoriul României, cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare, în sensul prezentei legi, sunt considerați cetățenii care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetățenii încorporabili, recruții, precum și cetățenii români bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 63 de ani.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski: „În cele 13 zile de război, întrebarea noastră shakespeariană a fost a fi sau a nu fi. Am ales să fim”

Citeşte şi: O publicație din Rusia scrie că Zelenski s-ar ascunde în România. Până unde poate merge propaganda rusească

Citeşte şi: Ce înseamnă starea de criză și când va fi introdusă în România

Citeşte şi: Soția lui Volodimir Zelenski, mesaj dureros pentru rușii care le ucid copiii: „Arătați-le rusoaicelor ce fac soții lor aici!”

Ce se poate întâmpla dacă cineva refuză să se înroleze în forțele armate pentru a-și apăra țara?

Potrivit Codului Penal din 2009, intrat în vigoare în 2014, refuzul unei persoane de a fi încorporată în armată este o infracțiune și este sancționată cu închisoarea.

Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani – se arată în articolul 432 din Codul Penal, potrivit știrileprotv.ro.

În România, serviciul militar nu mai este obligatoriu din data de 1 ianuarie 2007.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter