Zelenski ar fi primit oferta „finală” de la Putin. Ce urmează acum?

De Unica.ro, pe

Oficialii din Israel susțin că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi primit oferta finală de la Vladimir Putin.

Mesajul transmis de oficialii israelieni, relatat de site-ul american Axios și de publicația Jerusalem Post, vine în contextul în care au avut loc discuții între Moscova și Kiev, mediate de premierul Naftali Bennett, cu o zi înainte de întâlnirea miniștrilor de Externe rus și ucrainean.

Oficialii israelieni au spus că există senzația unei „relaxări” a pozițiilor ambelor părți în ultimele 24 de ore. Pe de o parte, rușii au spus că vor să demilitarizeze regiunea Donbas, iar președintele Volodimir Zelenski a spus pentru ABC News că s-a „răcit” cu privire la decizia ca Ucraina să adereze la NATO.

Israelienii au subliniat că negocierile se află într-un moment critic, potrivit Axios. Ei susțin că Vladimir Putin a făcut o propunere dificil de acceptat de către Volodimir Zelenski, dar nu atât de extremă pe cât ar fi crezut. Această propunere nu ar include schimbarea regimului de la Kiev, permițând Ucrainei să își păstreze suveranitatea.

Citește și: Ce cred oficialii ruși despre sancțiunile Occidentului: „Reacția Rusiei va fi rapidă, atentă și dureroasă”

Citește și: Joe Biden, președintele SUA: „Ucraina nu va fi o victorie pentru Putin. Războiul va lăsa Rusia mai slabă și lumea mai puternică”

Citește și: Imagini emoționante din Odesa: o fanfară cântă „Don’t worry, be happy” în așteptarea atacului Rusiei

Citește și: Paradele gay, motivul bizar oferit de Patriarhul Kiril al Rusiei pentru invadarea Ucrainei

Zelenski s-ar afla acum într-un moment crucial, relatează Libertatea. El poate fie să accepte propunerea foarte dură a Rusiei, dar să păstreze suveranitatea Ucrainei și să oprească războiul, fie să respingă propunerea și să riște o escaladare a atacului rusesc.

Sursele Jerusalem Post susțin că propunerea este considerată „dificilă”, dar nu „imposibilă”. Ea este mai rea decât ce ar fi obținut Zelenski înainte de invazie, însă „diferențele dintre tabere nu sunt mari”. Mai mult, oficialii israelieni spun că Israelul și alte țări occidentale nu vor face presiuni asupra Ucrainei pentru a alege o cale anume.

Cu toate astea, ei se tem că dacă negocierile vor eșua, războiul va intra într-o fază nouă, mai violentă, propunere lui Putin nu va mai fi valabilă, iar revenirea la negocieri va fi imposibilă. Presupunerea este că Zelenski ar trebui să renunțe la regiunea Donbas, să recunoască oficial disidenții pro-ruși din Ucraina, să promită că Ucraina nu va adera la NATO, să își micșoreze armata și să declare neutralitatea.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter