Ucraineni care au supraviețuit Holocaustul, trimiși în Germania pentru refugiu: „Vreau să fiu evacuat, dar nu în Germania”

De Unica.ro, pe

În timpul unei ample operațiuni de evacuare a supraviețuitorilor Holocaustului din Ucraina, mulți oameni sunt trimiși în Germania, deși unii dintre ei nu vor, din cauza trecutului care încă îi bântuie.

O operațiune complexă de evacuare a supraviețuitorilor Holocaustului din Ucraina este în plină desfășurare, potrivit New York Times. Momentan, 78 dintre cei 10.000 aflați în țara invadată de soldații ruși au ajuns în Germania, mulțumită a două grupuri evreiești care au organizat misiuni de salvare a celor 10.000 de supraviețuitori ai Holocaustului care caută să scape pentru a doua oară în viață de război.

Supraviețuitorii sunt în vârstă, cu sănătatea fragilă. Nu toți au fost încântați de ideea de a merge în Germania pentru adăpost. Unul dintre ei a întrebat: „De ce tocmai în Germania?”. Altul a spus: „Vreau să fiu evacuat, dar nu în Germania”. Printre supraviețuitori se numără și Galina Ploschenko, care are aproape 90 de ani. Ei nu i-a fost ușor să ia decizia de a pleca în Germania, întrucât mutarea acolo reprezintă o confruntare cu trecutul. „Mi-au spus că Germania este cea mai bună opțiune”, a relatat el. „Le-am spus: Sper că aveți dreptate”.

Galina Ploschenko a spus jurnaliștilor americani că a fost inițial blocată în patul ei, într-un centru de bătrâni din orașul ucrainean Dnipro, atunci când loviturile de artilerie au lovit orașul din regiunea de sud-est a țării. Asistentele și pensionarii care se puteau deplasa au mers la subsol atunci când au început să sune sirenele antiaeriene. Galina a rămas în camera ei de la etajul trei, alături de două persoane cu deficiențe de auz care erau, la fel ca ea, țintuite la pat.

Citește și: Sursă militară ucraineană: „Credem că la Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca Republica Moldova”

Citește și: Analiza unui istoric român asupra războiului pornit de Rusia: „Victoria Ucrainei este deja asigurată”

Citește și: Oligarh rus, mesaj dur pentru Vladimir Putin: „Rusia, ca țară, nu mai există”

Citește și: O fetiță de șase ani din Ucraina cântă la flaut pe străzi, pentru a strânge bani pentru armată: „Vreau să se întoarcă teferi acasă, după victoria noastră”

Femeia a spus că, deși încă își amintește ororile prin care a trecut în al Doilea Război Mondial, ea are doar sentimente de dragoste pentru Germania. „Nu mi-e frică de Germania”, a spus Galina Ploschenko. „Dar nu pot să nu mă gândesc tot timpul la faptul că tatăl meu a murit în acel război. Că verișorii mei au murit în acel război”.

Nu toți supraviețuitorii au avut norocul de a fi evacuați la timp însă. Cel puțin doi au murit de la începutul războiului din Ucraina. ste vorba despre Vanda Obiedkova, care a murit la 91 de ani în timp ce se ascundea într-o pivniță în Mariupolul asediat, și Boris Romantschenko, un bărbat de 96 de ani care a supraviețuit mai multor lagăre de concentrare, doar pentru a fi ucis de o explozie, în timpul atacului Rusiei asupra orașului Harkov.

Fiica Vandei Obiedkova, Larisa, a povestit prin ce orori a trecut mama ei înainte de a fi ucisă: „De fiecare dată când lovea o bombă, întreaga clădire se zguduia. Mama spunea că nu își amintea să fi trăit așa ceva nici în timpul Marelui Război Patriotic”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter