Strategia Suediei de gestionare a pandemiei a eșuat: „Au subestimat mortalitatea extraordinar”

De Unica.ro, pe

A trecut un an și jumătate de la debutul pandemiei de COVID-19, iar strategia Suediei de a gestiona criza sanitară s-a dovedit a fi ineficientă și greșită, potrivit Business Insider.

Mortalitatea cauzată de COVID-19 este mult mai mare decât în țările vecine, iar economia a scăzut. Un plus este că suedezii au fost în 2020 unul dintre cele mai fericite popoare, după cum relatează Libertatea. Înainte de debutul pandemiei, experții în sănătate spuneau că Suedia este una dintre cele mai pregătite țări pentru a face față unei pandemii. Cu toate astea, autoritățile suedeze au surprins lumea cu decizia lor: au lăsat măsurile de protecție la latitudinea rezidenților, fără a le impune carantina sau obligativitatea măștilor de protecție.

Pe atunci, oficialii suedezi credeau că strategia avea să fie una de succes. Sperau ca persoanele vulnerabile să rămână acasă, iar cele sănătoase să nu facă forme grave de COVID-19, pentru a contribui la imunitatea colectivă a populației și a proteja economia. Deși număr de cazuri COVID-19 creștea, populația mergea în baruri și circula fără mască. Deși specialiștii în sănătate avertizau că abordarea avea să ducă la un număr inutil de decese, Anders Tegnell, cel care a conceput strategia suedeză, susținea că este mai bine decât să taie din libertățile oamenilor și să închidă economia.

Un an și jumătate de la această decizie, statisticile arată că strategia suedeză a fost una ineficientă și greșită. Până acum, Suedia a înregistrat mai multe cazuri de COVID-19 pe cap de locuitor decât majoritatea țărilor europene. Mai exact,11 din 100 de persoane din Suedia au primit un diagnostic pozitiv, prin comparație cu 9,4 din 100, respectiv 7,4 din 100 în Italia. Mai mult, Suedia a înregistrat 145 de decese per 100.000 de persoane – adică de trei ori mai mult decât Danemarca, de opt ori mai mult decât Finlanda și de zece ori mai mult decât Norvegia.

Experții consultați de Business Insider cred că Suedia ar fi avut un număr mai mic de morți dacă ar fi luat măsuri mai stricte. „Au subestimat mortalitatea extraordinar”, a spus Claudia Hanson, profesor asociat la Institutul suedez Karolinska. „Credeau că pot să rezolve problema în mod diferit, dar, retrospectiv, s-a dovedit că nu este o idee bună”.

Citește și: Primul studiu care analizează eficiența vaccinurilor anti-COVID-19 în România

Citește și: Dr. Virgil Musta: Riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 este de 100 de ori mai mare la persoanele care nu au făcut vaccinul

Citește și: În ce condiții nu vor mai putea profesorii nevaccinați anti-COVID-19 să predea fizic

Citește și: Marcel Pavel, probleme de sănătate la un an după ce a avut COVID-19

De asemenea, filozofii Mirko Farina și Andrea Lavazza au susținut într-o lucrare publicată în 2020 că multe viei puteau fi salvate dacă Suedia ar fi urmat strategia vecinilor săi din nord. Farina a spus pentru Insider: „Pe hârtie, mulți suntem oameni de știință buni. În practică însă, multora le lipsesc valori umane de bază”.

Pe lângă ratele crescute de infectare și deces, Suedia a avut de suferit mai mult pe plan economic decât statele nordice vecine. În perioada aprilie-iunie 2020, economia a scăzut cu 8,6% – cea mai mare scădere trimestrială din ultimii 40 de ani. Comparativ, economia Danemarcei a scăzut cu 7,4%, a Norvegiei cu 5,1%, iar a Finlandei cu 3,2%. Totodată, rata șomajului în Suedia a crescut de la 6,6% în martie 2020 la 9,5% în martie 2021, prin comparație cu Norvegia, Danemarca și Finlanda, care, în medie, au înregistrat o creștere a șomajului cu aproximativ 1%.

Nu în ultimul rând, Mirko Farina a amintit că decizia Suediei de a gestiona pandemiei afectează întreaga lume pe termen lung: „Trăim într-o lume foarte corelată. Dacă se întâmplă ceva major, va afecta toată lumea de pretutindeni, indiferent de măsurile naționale pe care le luați”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter