Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile – ce înseamnă asta pentru cetățeni

Ultimul update Joi, 05 august 2021, 17:45

Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile, începând cu miercuri, 11 august, conform unei hotărâri oficiale emise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobate de Guvern.

CNSU a propus prelungirea stării de alertă în întreaga țară pentru încă 30 de zile, acest lucru însemnând că măsurile de prevenție de până acum se păstrează. Premierul Florin Cîțu, președintele CNSU, a semnat hotărârea, aceasta din urmă cuprinzând 91 de măsuri de prevenire și control.

Astfel, în continuare este obligatorie purtarea măștii de protecție în interior, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun și spațiile comerciale pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. Excepție vor fi locurile de muncă în care lucrează maxim 10 persoane într-un spațiu închis și toate au fost imunizate complet anti-COVID-19 (și au trecut 10 zile de la a doua doză).

De asemenea, se vor putea organiza și desfășura activități în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, cu participare publicului cu până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție. Acest lucru va fi posibil „doar dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”.

Citește și: Avertismentul medicilor: persoane tinere, nevaccinate și fără comorbidități internate cu COVID-19 la ATI

Citește și: Studiu: plămânii persoanelor vaccinate anti-COVID-19 nu sunt afectați în cazul infectării

Citește și: Klaus Iohannis nu vrea restricții pentru nevaccinați: „Nu putem învinge pandemia prin discriminare”

Citește și: Studiu: risc de moarte de nouă ori mai mare pentru pacienții COVID-19 care au boli gingivale

Totodată, activitatea cultelor religioase (incluzând aici slujbele și rugăciunile colective) se poate realiza atât în interiorul, cât și în exteriorul lăcașurilor de cult, însă cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Măsura interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței în intervalul orar 02:00 – 05:00 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică, se aplică în toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică de 7,5/1.000 de locuitori.

Restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor și alte unități de cazare, precum și terasele lor, pot desfășura activitatea la capacitate maximă, dar numai în intervalul orar 05:00 – 02:00, în localitățile și județele în care incidența cumulată a cazurilor la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la 1000 de locuitori.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter