Pandemia de anxietate: „Oamenii au conștientizat că moartea e foarte aproape și poate să lovească oricând”

De Unica.ro, pe

Pandemia de COVID-19 a adus o nouă problemă, conform experților: pandemia de anxietate, care își face tot mai mult simțită prezența.

Pandemia a lăsat urma adânci în mintea oamenilor de pretutindeni. Sentimentele de frică sunt cele mai des întâlnite, conform psihologilor. Deși pandemia de COVID-19 dă semne să se apropie de sfârșit, specialiștii cred că ne confruntăm cu o pandemie de ordin anxios și depresiv, lucru previzibil după cei doi ani care au trecut.

Mai mult, revenirea la normalitate va fi un proces dificil, în special pentru oamenii care s-au obișnuit cu lucrul de acasă. Mirela Zivari, psiholog, a explicat pentru Digi24, că oamenii au acum activată frica de moarte: „Acum s-a activat în mintea noastră frica față de moarte. Este disperarea mult mai mare. Oamenii au conștientizat urmare a ceea ce se întampla în jurul lor că moartea e foarte aproape și poate să lovească oricând”.

Jurnaliștii Digi24 au discutat și cu Roxana, o pacientă care se confruntă cu anxietate din cauza pandemiei: „Simt ca un clocot, o avalanșă de emoții mă cuprinde și îmi tremură mâinile și nu mă pot concentra, somnul nu este deloc odihnitor, multe gânduri…”

Citește și: Optimism în noul an despre evoluția pandemiei de COVID-19: „Ziua în care virusul va deveni endemic”

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: „Putem spune că acesta este anul în care se va încheia pandemia COVID”

Citește și: Pandemia a adus cel mai mare exces de mortalitate de la Primul Război Mondial încoace pentru trei țări din Europa

Citește și: Avertisment OMS: pandemia a creat un „munte” de deșeuri medicale periculoase

Cei mai mulți oameni ajung în cabinetul psihologului atunci când frica, agitația permanentă și neliniștea sunt prea apăsătoare. În cazul Roxanei, problemele au apărut după starea de urgență, după cum a recunoscut chiar ea. „Starea de insomnie, tot cumulul ăsta de întrebări, gânduri, gânduri foarte multe și care mă copleșesc la un moment dat și nu mă lasă să dorm și o lipsă de concetrare, nu pot fi atentă nici la serviciu”, a povestit ea. „Îmi e teamă să merg la părinți ca nu cumva să fiu infectată și să le cauzez și lor probleme, nu mai am aceeași dinamică”.

Psihologul Mirela Zivari a spus că anxietatea nu se poate trata de la sine. „Anxietatea netratată e ca o pată de ulei care se tot întinde, se tot întinde. Recăderile sunt destul de frecvente în anxietate”, a explicat ea. „E nevoie de un om, fie că e consultație online, fie că e față în față, care să te ghideze în rezolvarea acestor stări de conflict, pentru că nu ne interesează doar simptomele, ci și cauzele”.

Semnele că este nevoie de intervenția unui psiholog sunt problemele cu somnul, slăbitul subit, mâncatul în exces, pulsul crescut sau un tremur în corp. Când psihoterapeutul intervine, are loc o restructurare cognitivă, care te ajută să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă. Numărul pacienților din cabinetele psihologilor s-a dublat în ultima perioadă. Dacă înainte de pandemie un psiholog avea 50 de pacienți pe lună, acum are 100, iar 75% suferă de anxietate.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter