Medicul Octavian Jurma: „În această săptămână un român este ucis de COVID-19 la fiecare 10 minute”

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 11 februarie 2022, 17:27

Medicul Octavian Jurma a subliniat că în ultima săptămână, un român a murit de COVID-19 la fiecare 10 minute.

Medicul epidemiolog Octavian Jurma a explicat că numărul de decese se va dubla până la finalul lunii februarie. El a avertizat că „după valul de infectări, urmează valul de decese”, potrivit Digi24.

În contextul în care autoritățile discută despre relaxări, Octavian Jurma a ținut să amintească oamenilor că efectele negative ale pandemiei continuă să persiste. „Știu că nu e un subiect la fel de popular ca relaxarea în aceste zile, dar după valul de infectări urmează valul de decese”, a scris el pe pagina lui de Facebook.

Statisticile arată că în România au fost 632 de decese săptămâna trecută, ceea ce reprezintă o medie de 90 de decese pe zi. Acest lucru înseamnă că un om a murit la fiecare zece minute în ultima săptămână.

„Săptămâna trecută am avut 632 de decese și o medie de 90 de decese pe zi. Săptămâna trecută, un român a fost ucis de COVID-19 la fiecare 15 minute”, a mai spus Octavian Jurma. „În această săptămâna un român este ucis de COVID-19 la fiecare 10 minute. În această săptămână avem deja o medie de 144 de decese pe zi și până azi 2.593 de români au murit oficial uciși în «mult mai blândul» val 5-Omicron”.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: „Putem spune că acesta este anul în care se va încheia pandemia COVID”

Citește și: Epidemiolog american: „A încerca să oprești Omicron este ca și când încerci să oprești vântul”

Citește și: Raed Arafat, declarații optimiste despre valul cinci al pandemiei: deși sunt mai mulți pacienți, starea lor e mai ușoară

Citește și: Studiu: imunitatea la COVID-19 durează mai mult la persoanele trecute prin boală decât la cele vaccinate

Expertul a estimat că decesele vor continua să crească, până vor ajunge la 300 pe zi. „Numărul de decese va continua să crească până la finalul lunii, când vom atinge probabil vârful în jurul a 2.000 de decese săptămânal și 300 de decese pe zi”, a spus Jurma.

Medicul a mai spus că cele mai multe decese au avut loc în rândul persoanelor nevaccinate. „8 din fiecare 10 decedați de azi sunt nevaccinati, 8 din fiecare 10 decedați de mâine vor fi tot nevaccinati și tot așa”, a zis el. „Vaccinarea în proporție de 80%, mai ales a celor vulnerabili, ar fi salvat cel puțin 20.000 de vieți până acum. Nici nu discut aici de numărul imens de bolnavi cronici cu long-COVID pe care îi lasă în viață”.

Între timp, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre o posibilă relaxare a restricțiilor. „Avem trei zile de scădere consecutivă, care sunt însoțite și de scăderi și la nivelul spitalelor”, a spus Rafila. „Ultimele restricții la care se vor ridica vor fi legate de utilizarea măștii în interior, în rest, probabil că vom putea reveni la normal și sper să putem renunța și la starea de alertă, care se prelungește de aproape doi ani în România. Restricțiile trebuie ridicate gradual. Însă nu excludem apariția de noi variante, care pot afecta grupuri vulnerabile”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter