Războiul din Ucraina, văzut prin ochii unui veteran din al Doilea Război Mondial: „Mă înfioară. Un război nedrept, care n-ar trebui să existe”

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 21 martie 2022, 12:10

Pentru mulți europeni, războiul din Ucraina este prima experiență de conflict militar. Un veteran de război din al Doilea Război Mondial a povestit cum vede el situația.

Un militar român care a văzut ridicarea și eșecul armatei lui Hitler a povestit despre cum vede el evenimentele actuale. Este vorba despre generalul Octavian Leru, care are 100 de ani. El a luptat și pe frontul de est, și pe frontul de vest, astfel încât a cunoscut atât furie naziștilor, și forța sovieticilor. Contactat de Libertatea pentru un interviu, el a spus: „Ați mai găsit pe vreunul care să vă povestească așa cum a fost atunci? N-ați mai găsit”.

Mai sunt 2.600 de veterani în România, cei mai mulți dintre ei având peste 100 de ani. Octavian Leru se numără printre cei mai activi, din dorința lui de a împărtăși ce a învățat în trecut cu persoanele mai tinere ca el. „Ce văd la televizor mă înfioară”, a recunoscut el.

Octavian Leru a spus că s-a gândit că ar putea fi martorul unui alt război, pentru că „forța rusească de astăzi este puternică”. El a zis pentru Libertatea: „În ultimii ani, armata a fost dotată cu armament de ultimă generație. Acum se duce o luptă de la foarte mare distanţă, pericolul e mai mare. Pe de altă parte, țările învecinate s-au gândit permanent că au în apropiere un dușman”.

Citește și: O ucraineancă, mama a 12 copii, dintre care 6 înfiați, a murit pe frontul de luptă, la numai 48 de ani

Citește și: Cine era Sebastian Șerban, soldatul român care a murit călcat de tanc

Citește și: Starea deplorabilă a mașinilor cu care au fugit din calea războiului locuitorii din Mariupol

Citește și: Cine decide dacă Vladimir Putin este criminal de război?

Întrebat dacă Vladimir Putin a învățat lecția istoriei, el a răspuns: „Dacă a reușit sau nu se vede prin faptele comise de soldații ruși în momentul de față. Concluzia e una singură, aceea că nu se poate să facă ceea ce fac. Dar aici totul depinde de o singură persoană. Dacă persoana asta va putea să fie convinsă că trebuie să înceteze va fi bine. Acum se duce o luptă pentru viețuirea tuturor. Iar ce văd la televizor mă înfioară, ca pe fiecare om. Să vezi cum mama, cu copilul în brațe, fuge și ajunge în nu-știu-ce țară”.

Eroul român și-a exprimat dezacordul cu privire la ce se întâmplă acum în țara vecină. „Dar ce se întâmplă astăzi este inadmisibil!” a zis el. „Nimeni nu poate să spună decât că este un fapt care n-ar trebui să se întâmple, un fapt de istorie negru. Ăsta este, cum spune toată lumea, un război nedrept, care n-ar trebui să existe. Și eu nu cred că se va termina ușor. Dă, Doamne, să se termine mâine, dar nu cred”.

Amintindu-și de al Doilea Război Mondial și bătăliile prin care a trecut atunci, Octavian Leru a povestit despre ce îl motiva să continue: „Noi aveam țelul nostru: am luptat pentru România permanent. Gândirea noastră a fost corectă, zic eu: soldatul nostru știa că trebuie să lupte pentru bucata de pământ pe care o deține în țară și pentru țara noastră. Eram instruiți, eram înflăcărați atunci când câștigam – și în majoritatea locurilor am câștigat”.

Foto – Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter