Raed Arafat, despre adăposturile de protecție civilă: „Trebuie să fim pregătiţi din timp”

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 04 martie 2022, 15:12

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre importanța adăposturilor de protecție civilă în contextul războiului iscat de Rusia în Ucraina.

Raed Arafat a spus vineri că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență verifică starea adăposturilor civile din blocuri. El a spus că unele dintre aceste spații sunt folosite cu alte scopuri decât cele care au fost prevăzute la construirea blocului.

„Inventarierea există, o cunoaştem, vizita a arătat că sunt adăposturi la asociaţiile de proprietari, la autorităţile locale şi un număr de adăposturi care nu au fost predate autorităţilor locale”, a explicat secretarul de stat din MAI, la un briefing de presă al Guvernului, potrivit news.ro. „IGSU lucrează pentru inventarierea acestora”.

Raed Arafat a mai spus că adăposturile trebuie refăcute și trebuie redată destinația lor, lucru de care se ocupă IGSU. El a mai spus că se vor intensifica verificările, pentru a se afla dacă se respectă scopurile pentru care au fost create adăposturile și dacă au rămas funcționale.

Citește și: Fost oligarh rus, despre războiul început de Putin: „Este o sinucidere. Nu poate câştiga în Ucraina”

Citește și: Mărturia unui locuitor din Herson, oraș din Ucraina ocupat de ruși: „Chiar dacă rușii nu ne vor ucide, e imposibil să ai încredere în ei”

Citește și: Propaganda rusă continuă: elevii ruși primesc o lecție despre „necesitatea” invadării Ucrainei

Citește și: Cum sunt pedepsiți rușii care răspândesc informații ce contravin propagandei lui Putin

Secretarul nu știe câte adăposturi mai respectă scopul inițialîn acest moment. „Eu locuiesc într-un bloc care are zonă de boxe şi are şi adăpostul, care e gol”, a explicat acesta. „E adevărat că nu e pregătit cu pături. Trebuie să existe un minimum necesar, să fie depozitat acolo, şi curăţat, pentru că multe nu sunt curăţate pentru a ţine oamenii o perioadă în ele. La noi foarte puţin probabil să fie această nevoie, dar trebuie să fim pregătiţi din timp”.

În București există 1.200 de spații în care populația se poate adăposti în cazul unui atac aerian. Practic, în București se află un sfert din totalul buncărelor din toată țara, potrivit listei oficiale publicate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Jurnaliștii Libertatea au căutat mai multe astfel de adăposturi din Capitală, descoperind săli insalubre, unele dintre ele fără electricitate și fără grup sanitar.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter