Provocările care urmează după pandemia de COVID-19, potrivit experților

O echipă de istorici arhivează prezentul prin care trecem cu toții pentru Biblioteca Britanică, iar observațiile lor sunt demne de luat în considerare.

La începutul lui 2020, curatorul departamentului de istorie orală a Bibliotecii Britanice, Rob Perks, a decis că trebuie să arhiveze ceea ce se întâmplă. Pe atunci circulau deja știri despre un virus misterios, care risca să se extindă la nivel mondial. Perks a considerat că ceea ce se întâmpla trebuie arhivat pentru a fi folosit în cercetare de viitorii istorici.

Un moment definitoriu pentru curator a fost atunci când a auzit comentariul unui coleg cu privire la ceea ce se întâmplă. El a povestit, după cum arată Libertatea: „Îmi amintesc că mi-a spus: «Istoria va fi de acum înainte împărțită în înainte și după COVID». Apoi a început să se așeze sentimentul că ceea ce experimentez acum e complet diferit de orice s-a întâmplat în ultimii 30 de ani pe care i-am petrecut în Librăria Britanică. Și, cu siguranță, ar trebui să facem ceva”.

Citește și: Avertismentul experților: ne-am putea confrunta cu varianta britanică de COVID-19 zece ani

Astfel, în ultimul an, el a adunat sute de interviuri cu angajații din sistemul public de sănătate, a înregistrat emisiuni radio și TV, a arhivat site-uri, a colecționat poezii și jurnale audio. El speră ca într-o bună zi, toate aceste materiale să constituie baza unei arhive naționale a memorialului COVID-19.

Istoricul Tom Holland a spus că pandemia ar putea fi prima verigă dintr-o serie de dezastre provocate de oameni prin încercările de a se integra în noi ecosisteme: „La scara mare a lucrurilor, această pandemie nu e cea mai teribilă din istorie. Dar întrebarea este dacă în 100 de ani, oamenii o să vadă epidemia de coronavirus drept prima dintr-o serie lungă de dezastre provocate de integrarea umanității în noi ecosisteme. Eu suspectez că asta se va întâmpla”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter