Mărturia unei profesoare din Melitopol, orașul cu primarul răpit de ruși: „Mă tem pentru viața mea, dar mai frică îmi e să devin un sclav zombi al Federației Ruse”

De Unica.ro, pe

O profesoară din Melitopol, orașul din Ucraina al cărui primar a fost răpit de ruși, a vorbit despre realitatea pe care o trăiește zilnic în țara ei.

Melitopol, oraș din sudul Ucrainei, este sub controlul trupelor ruse de două săptămâni. Zilnic, mii de bărbați și femei de acolo ies să protesteze pe străzi, strigând la invadatorii ruși că nu sunt bineveniți. O protestatară a vorbit în exclusivitate cu Libertatea pe acest subiect.

Este vorba despre o profesoară, care a decis să nu își facă publică identitatea, transmițând către redacția Libertatea: „Vă rog să mă protejați, nu-mi mai faceți public numele. Ocupanții tocmai au răpit-o pe cea mai vocală activistă din oraș, Olga Gaisumova, și i-au șters pagina de Facebook. Acum toți activiștii sunt căutați și arestați. Nimeni nu știe unde sunt duși și în ce stare sunt”.

La începutul invaziei, cei mai mulți dintre locuitorii orașului Melitopol au fost atât de speriați, încât nu îndrăzneau să iasă din adăposturi. „La început, nu am putut accepta faptul că Melitopolul a fost ocupat”, a spus ea. „Oamenii nu puteau nici să mănânce, nici să doarmă din cauza exploziilor și împușcăturilor. Timp de câteva zile, mulți n-au ieșit din subsoluri și din adăposturile antibombe. Atmosfera era deprimantă. Nu aveam nici electricitate, nici căldură, nici apă. Acum, lucrurile s-au mai îndreptat, oamenii și-au mai revenit puțin”.

Profesoara de origine ucraineană a mai zis că armata ucraineană nu a putut face față invadatorilor ruși. „Ucraina nu este o țară agresivă, spre deosebire de Rusia, așa că avem o armată mult mai mică și mai puține arme”, a zis femeia. „Soldații noștri au rezistat doar câteva zile, deși au tras cu dinții pentru a ne apăra și a nu ceda orașul. Dar a devenit destul de repede clar că nu puteau face față ocupanților, care erau foarte bine înarmați”.

Citește și: Îngrijorări noi de la șeful NATO: „Moscova ar putea organiza o operațiune sub steag fals care ar putea include arme chimice”

Citește și: Soldat rus, capturat de ucraineni: „Trebuie să oprim războiul, tovarășe președinte. Mi-e foarte rușine de mine și de tine, tovarășe președinte”

Citește și: Secretarul general ONU, despre consecințele războiului din Ucraina: trebuie să evităm „un uragan al foametei şi prăbuşirea sistemului alimentar mondial”

Citește și: Kremlinul a recunoscut că ar vrea să preia controlul deplin asupra marilor orașe din Ucraina

Ucraineanca a povestit că stocurile de alimente și medicamente se epuizează repede, întrucât ocupanții ruși nu permit convoaielor umanitare să intre în oraș. Ba mai mult, invadatorii au tras într-o ambulanță cu medicamente care mergea spre oraș.

Protestele din Melitopol au început în prima zi de primăvară. De atunci, în fiecare zi, de la ora 12:00, cetățenii se adună în număr tot mai mare pentru a mărșălui prin oraș. Profesoara intervievată de Libertatea a spus că tineri au fost nucleul protestelor.

Aceasta s-a alăturat protestelor din prima zi și continuă să o facă, hotărâtă să își apere țara în orice fel poate: „Uneori, mă tem pentru viața mea, dar mai frică îmi e să devin un sclav zombi al Federației Ruse. Vreau să trăiesc în țara mea. Nu vreau să fug. Îmi voi apăra casa atât cât voi putea. Sunt gata să mor pentru țara mea. Iubim Ucraina, ne respectăm guvernul și pe președintele Zelenski Ceea ce face Putin este terorism, crimă. Asistăm la un genocid al poporului ucrainean. Își bat joc de oamenii noștri, toarnă noroi pe tot ceea ce este valoros și vital pentru noi”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter