Cât timp va mai fi valabil certificatul verde fără doza booster

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 01 februarie 2022, 10:28

Certificatul verde fără doza de booster va avea o dată de expirare, potrivit noilor norme UE.

De la 1 februarie 2022 vor intra în vigoare noi norme pentru certificatul digital UE privind COVID-19. Comisia Europeană a adoptat la data de 21 decembrie 2021 decizia ca certificatul verde european să aibă o perioadă de valabilitate de maxim nouă luni dacă persoana nu are doza booster de vaccin anti-COVID-19.

Statele membre UE vor trebui să se conformeze noilor reguli, pentru a permite călătoriile fără restricții. Perioada de valabilitate se calculează începând cu data ultimei doze de vaccin.

Șeful Departamentului de Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că situația va fi reglementată în acest sens și în România. „De la 1 februarie 2022 intră regulă ca cei care au ultima doză, a doua doză, făcută de 9 luni sau mai mult nu se mai recunoaște certificatul lor decât dacă fac cea de-a treia doză”, a zis el, citat de Digi24. „Acest lucru urmează să fie reglementat și în România în curând. La noi încă este certificatul pe două doze, dar urmează să fie reglementat și acest aspect, să intre în concordanță cu regulile europene. Pe 1 februarie 2022 intră persoana respectivă (cu prima schemă de vaccinare – n.red.), dar în curând normal trebuie să ne aliniem și regulilor europene”.

Citește și: Angajații sanitari care nu se vaccinează până pe 31 martie vor fi concediați – țara unde se întâmplă asta

Citește și: Alexandru Rafila: apel către medicii de familie să participe la testarea COVID-19

Citește și: Molnupiravir, primul medicament ce tratează COVID-19, va ajunge marți în România

Citește și: Papa Francisc: fake news-urile despre COVID-19 și vaccinuri reprezintă o încălcare a drepturilor omului

El a mai spus: „La un moment dat, cei care au peste 9 luni de la a doua doză și n-au făcut a treia doză vor trebui să aibă test”. Totodată, Arafat a menționat că momentan, până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital rămâne valabil în România și pentru persoanele care au depășit nouă luni de la a doua doză de vaccin anti-COVID-19. Românii vor putea în continuare să folosească certificatul pentru a intra în magazine, restaurante și teatre, chiar dacă au trecut peste nouă luni de la ultima doză de vaccin.

Raed Arafat a fost întrebat și despre posibilele proteste ale românilor, în cazul în care ar fi obligați să facă și doza trei, la care acesta a răspuns: „Astea nu sunt reguli doar din România, sunt reguli europene, sunt făcute şi aprobate la nivelul tuturor ţărilor membre UE. Nu este o chestiune inventată de noi şi care vrem să o implementăm altfel decât alte zone. Este regula aplicată şi recomandată de către toţi membrii UE”.

„Certificatul digital în România va trebui să fie adaptat regulilor UE printr-un act normativ, lucru care urmează să se facă”, a subliniat oficialul. „În momentul în care se face se va aplica regula europeană generală, care este două doze, 9 luni de la ultima doză, sau dacă au trecut 9 luni va trebui să fie făcută a treia doză”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter