Detalii despre certificatul verde valabil doar cu booster: „România va aplica decizia UE abia după ce…”

De Unica.ro, pe

În contextul în care certificatul de vaccinare UE nu mai este valabil fără doza de booster dacă au trecut peste nouă luni de la a doua doză de vaccin, autoritățile române au vorbit despre situația de la noi din țară.

Înceând cu data de 1 februarie, persoanele care au peste nouă luni de la schema inițială de vaccinare anti-COVID-19 trebuie să efectueze doza trei de vaccin pentru a călători în alte țări.

Ministerul Sănătății a transmis o serie de precizări cu privire la certificatul verde, după cum relatează Libertatea. Momentan, pe teritoriul României, toate certificatele verzi rămân valabile, chiar dacă au trecut 9 luni de la schema inițială de vaccinare. Lucrurile ar putea să se schimbe însă.

„În acest moment, nu a intervenit nicio modificare în ceea ce privește valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul național”, a transmis Ministerul Sănătății. „După adoptarea de către Guvernul României a Deciziei (EU) 2021/1073, care vizează specificațiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021, România va aplica aceleași reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile”.

Citește și: Cât timp va mai fi valabil certificatul verde fără doza booster

Citește și: Un copil de trei ani cu o boală cardiacă gravă, refuzat de spitale din trei țări pe motiv că părinții săi nu erau vaccinați

Citește și: Angajații sanitari care nu se vaccinează până pe 31 martie vor fi concediați – țara unde se întâmplă asta

Citește și: Alexandru Rafila: apel către medicii de familie să participe la testarea COVID-19

Și Raed Arafat, șeful Departamentului de Situații de Urgennță, a vorbit despre faptul că în România nu se aplică încă prevederile UE legate de certificatul verde. „Cei care au ultima doză, a doua doză de 9 luni sau mai mult nu se mai recunoaşte certificatul lor, decât dacă fac cea de-a treia doză”, a spus el. „Acest lucru va fi reglementat în curând. Rămâne în vigoare şi documentul PLF”.

Raed Arafat a discutat și despre posibilele proteste ale românilor, în cazul în care ar fi obligați să facă și doza trei. „Astea nu sunt reguli doar din România, sunt reguli europene, sunt făcute şi aprobate la nivelul tuturor ţărilor membre UE”, a afirmat acesta. „Nu este o chestiune inventată de noi şi care vrem să o implementăm altfel decât alte zone. Este regula aplicată şi recomandată de către toţi membrii UE”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter