Președintele Belarusului, despre posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare: „Este inacceptabil, ar face pământul să sară de pe orbită cine ştie unde”

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a oferit un interviu pentru Asssociated Press, vorbind despre războiul dintre Rusia și Ucraina, război pe care îl susține.

Alexandr Lukașenko a susținut în interviu că Moscova, care a lansat atacul asupra Ucrainei în data de 24 februarie, a fost nevoită să acționeze deoarece „Kiev provoca Rusia”. El a mai zis, citat de Libertatea: „Însă nu sunt suficient de implicat în aceasta pentru a spune dacă merge conform planului, aşa cum spun ruşii sau, cum simt eu”.

De la începutul războiului, Lukașenko a primit critici internaționale pentru felul în care a continuat să susțină Rusia. Mai mult, poziția lui a dus și la sancțiuni împotriva Minskului. Însă în interviul acordat pentru AP, el a zis că susține pacea și a cerut de mai multe ori înceterea războiului. El a folosit termenul „război”, chiar dacă Rusia refuză în continuare să spună lucrurilor pe nume, preferând sintagma „operațiune militară specială”.

Lukașenko a spus în cadrul interviului: „În mod categoric, nu acceptăm niciun război. Am făcut şi facem tot ce putem ca să nu fie un război. Mulţumită subsemnatului, negocierile dintre Ucraina şi Rusia au început”.

Citește și: Aproape 500 de civili ucraineni au fost salvați din Mariupolul asediat de ruși. Evacuările continuă

Citește și: Volodimir Zelenski a lansat o campanie globală de finanțare pentru Ucraina: „Doar împreună avem posibilitatea de a opri războiul şi de a reconstrui ce a distrus Rusia”

Citește și: Jurnalul unui copil de opt ani din Ucraina: „Mi-au murit cei doi câini, bunica Halia și iubitul meu oraș Mariupol”

Citește și: Agenția Europeană pentru Aviație: unele avioane civile ar putea deveni, din greșeală, ținta unor rachete, în contextul războiului din Ucraina

Totodată, președintele Belarusului a discutat și despre posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare asupra Ucrainei. El a precizat că scenariul ar fi inaccpetabil, „deoarece se află chiar lângă noi – nu suntem peste Ocean, ca SUA”.

El a mai precizat: „Este inacceptabil şi pentru că ar face pământul să sară de pe orbită cine ştie unde. Dacă Rusia este sau nu capabilă de asta – este o întrebare pe care trebuie să o adresaţi liderilor Rusiei”. Lukașenko a mai precizat că Belarus este singura țară care susține Moscova, în timp ce „50 de state s-au unit” de partea Ucrainei, spunând și că Rusia „prin definiţie, nu poate pierde acest război”.

Liderul din Belarus a mai spus că, în opinia lui, crede că Putin nu vrea un conflict direct cu NATO, iar Vestul ar trebui să se asigure că asta nu se va întâmpla. „Cel mai probabil, el nu vrea o confruntare globală cu NATO”, a spus Lukașenko. „Folosiţi asta. Folosiţi şi faceţi orice ca asta să nu se întâmple. Altfel, chiar dacă Putin nu vrea asta, armata va reacţiona”.

Foto – YouTube

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter