Peste 65% dintre români cred că pandemia COVID-19 a fost provocată de elite globale

De Unica.ro, pe

Puțin peste un sfert din români cred că pandemia COVID-19 a apărut natural, cum s-a întâmplat cu alte pandemii din istoria omenirii.

Aceasta este concluzia unui sondaj INSCOP realizat în ianuarie, citat de Agerpres. Cei mai mulți români (65,7%) sunt convinși că pandemia cu care ne confruntăm a fost provocată de elitele globale, cu scopul de a impune controlul asupra populației lumii.

Doar 28,4% cred că pandemia a apărut natural, așa cum au conchis experții în domeniu, în timp ce 5,5% din respondenți nu știu ce să creadă sau au ales să nu răspundă.

Dan Andronache, vicepreședinte True Story Project, a subliniat faptul că această credință în teorii conspirative legate de pandemie și control global este mai puternică în rândul populației cu studii primare și venituri scăzute din mediul rural. Cu toate astea, când vine vorba de cauza pandemiei de COVID-19, ponderea persoanelor care nu crede că a apărut natural se extinde nu doar în rândul oamenilor din mediul urban cu studii medii, ci și în rândul acelor cu studii superioare și venituri ridicate.

Citește și: Expertă în boli infecțioase: „Testările antigen pre-călătorii vor fi încă o realitate multă vreme de-acum înainte”

Citește și: Ce e de făcut atunci când medicul tău de familie are COVID-19 sau este în izolare

Citește și: OMS Europa, mesaj optimist: „Suntem într-o situație de încetare a focului”

Citește și: Studiu: expunerea la o singură picătură de secreție nazală este suficientă pentru infectarea cu coronavirus

„Acest fapt subliniază posibila fragilitate pe palierul emoţional cauzată de abundenţa expunerii la ştirile false, de un sistem de evaluare raţională mai puţin structurat la acest context şi de ponderea mai ridicată a dimensiunii magice în mentalul colectiv autohton faţă de a altor naţiuni”, a explicat Andronache, conform Libertatea.

Printre alte descoperiri ale sondajului, s-a aflat că majoritatea respondenților (54,7%) cred că au fost expuși în ultimele luni la știri false sau dezinformări în mare sau foarte mare măsură (spre deosebire de 55,6% în septembrie 2021, 50,1% în iunie 2021 şi 55% în martie 2021).

Concomitent, 41,8% susțin că au fost expuși în mică măsură, foarte mică măsură sau deloc la știri false (prin comparație cu faţă de 40,8% în septembrie 2021, 45,6% în iunie 2021 şi 42,6% în martie 2021).

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter