Incendierea sau îngroparea deșeurilor va fi pedepsită cu închisoare de la trei la cinci ani

De Unica.ro, pe

Guvernul a apropat prin ordonanță de urgență incriminarea faptelor de incendiere și de îngropare a deșeurilor și pedepsirea lor cu închisoarea.

Vor fi pedepse cu închisoarea care variază între trei și cinci ani, potrivit ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos. Mai mult, Executivul a majorat și amenzile date pentru arderea miriștilor. „Incendierea şi îngroparea, practic, ne afectează pe toţi, afectează aerul şi afectează aproape ireversibil apele subterane”, a zis Barna Tanczos, citat de Digi24.

El a mai spus: „Prima ordonanţă de urgenţă se referă la măsurile de eficientizare a gestionării deşeurilor. Decizia cea mai importantă este incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător şi a decis Guvernul să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. 

„Am ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru că nu mai putem aştepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă şi sancţiunile pot fi înăsprite imediat”, a mai explicat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Mai mult, au fost majorate și amenzile pentru abandonarea deșeurilor. Amenda pentru deșeuri abandonate în cazul persoanelor fizice începe de la 10.000 de lei și merge până la 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 de lei până la 70.000 de lei.

Citește și: Incendiu de vegetație în Delta Văcărești

Citește și: Raport OMS: 99% din populația planetei respiră un aer poluat

Citește și: Polițist din Cluj îmbrăcat în uniformă, prins la furat într-un magazin. Cu ce voia să plece

Citește și: Țara care stinge luminile stradale, pentru a combata cea mai gravă criză economică din ultimele decenii

Mai mult, amenzile pentru arderea miriștilor au fost și ele majorate de Guvern, printr-o ordonanță de urgență. „Săptămânile trecute am avut foarte multe incendii. Într-un raport pe care l-am pregătit, informăm Ministerul Agriculturii, zilele acestea, cu privire la 10.000 de arderi simultane în ţară”, a zis Barna Tanczos. „Au fost, la un moment dat, 7.000 de focuri simultane în România, focuri sau incendieri de mirişti, motiv pentru care acum câteva săptămâni bune, când am lansat în avizare ministerială acest proiect de ordonanţă de urgenţă, am propus ca pentru persoanele fizice amenzile să fie majorate la 7.000 de lei minimul şi 15.000 de lei maximul, iar pentru persoanele juridice amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei”.

Barna Tanczos a dat drept exemplu situația incendiului din Parcul Văcărești: „Am avut ieri exemplul Parcului Văcăreşti. Văzând ce s-a întâmplat acolo şi văzând cât de mare este iresponsabilitatea cetăţenilor cred că amenzile trebuie să fie cât se poate de mari şi cât se poate de drastice. În acelaşi timp, afectăm şi punem în pericol vegetaţia forestieră. De foarte multe ori, aceste incendii se extind spre zonele forestiere, spre fondul forestier şi, din păcate, anul acesta am avut tragedii. Am avut cazuri în care viaţa oamenilor a fost pusă în pericol. Am avut chiar şi un deces şi au ars case, pensiuni, gospodării, anexe datorită acestor iresponsabilităţi şi datorită focurilor de mirişti, turbării, stuf în Delta Dunării, de exemplu”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter