Incendiu la un spital suport COVID-19 din Ploiești. Două persoane au murit

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 11 noiembrie 2021, 10:59

Un incendiu puternic a izbucnit joi dimineața, 11 noiembrie, la spitalul suport COVID-19 Movila din Ploiești. Două persoane au murit și alți pacienți care au fost evacuați. O infirmiere a suferit arsuri și a fost transferată la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Incendiu a avut loc într-un salon de la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Județean de Urgență Ploieşti, cunoscută localnicilor sub denumirea „Spitalul Movila”. În salon se aflau doi pacienți de 74, respectiv 75 de ani, care au murit. Pe secție ar mai fi fost alte 16 persoane (dintre care 6 femei si 10 barbati), care au fost transferați la alte secții de la SJU Ploiești. 15 dintre acestea ar fi în stare stabilă, iar una la ATI.

De la ce s-ar fi produs incendiul de la spitalul suport COVID-19 din Ploiești

O infirmieră care se afla în salon și care a încercat să-i salvez pe cei doi bărbați, a suferit arsuri pe 20% din suprafața corpului după ce i-a luat foc halatul. Aceasta a fost transferată la Spitalul de Urgenţă Floreasca din București.

Fiica acesteia a declarat că mama ei lucra de 20 de ani în unitatea medicală și că ar fi suferit arsuri de gradul unu și doi. Femeia de 53 de ani era conștientă, a mai spus tânăra.

Erau 2 pacienți pe aparate de ventilat neinvaziv care erau agitați. În salon mai erau o asistentă și o infirmieră. Asistenta a ieșit, infirmiera a mișcat un pat ca să ajungă mai bine la priză. La mișcarea patului s-a produs incendiul. De la o scânteie, probabil. S-a încercat cu stingătoare… Pompierii au ajuns foarte rapid, au stins incendiul în 3 minute. Nu sunt alte persoane în stare gravă. Infirmiera a suferit arsuri și va fi adusă la București, a declarat Raed Arafat, potrivit hotnews.ro.

Incendiul s-a produs într-o secție recent renovată, care ar fi avut instalaţia electrică nouă şi verificată, iar rampele de oxigen montate anul trecut, după cum a declarat managerul spitalului.

Posibil, dar nu pot spune cu certitudine, o defectiune la un aparat a declanșat acel incendiu. S-a încercat stingerea cu niște stingătoare. Secția a fost modernizată acum doi ani. Nu aveam autorizație, dar eram în curs de a o obține. Aveam dosarul depus de 2 luni. La controlul din februarie nu am avut nereguli, a declarat Bogdan Nica, managerul spitalului (fost director DSP Prahova).

Acesta a mai spus că în salonul în care s-a produs incidentul exista un senzor care ar fi trebuit să detecteze o concentrație periculoasă a oxigenului în aer. Potrivit acestuia, incendiul a izbucnit în timp ce infirmiera încerca să-i pună masca de oxigen unuia dintre cei doi pacienți din salon, care era foarte agitat. Atunci, cel mai probabil s-a mișcat patul și s-a produs flama din cauza cantității mari de oxigen din încăpere, potrivit Libertatea.

ISU Prahova susține că unitatea nu avea autorizație de securitate la incendiu și că a fost amendată în luna februarie pentru că nu avea aceste documente. ISU spune că spitalul a avut autorizații emise în 2010 și în 2014, dar nu și după ce s-au făcut renovări, potrivit Digi24.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în urma incendiului, iar ancheta este coordonată de procurori, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Prahova, Mihaela Florescu.

Sursă foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter