Epidemiolog: „Într-o săptămână mor atâția câți au murit la Revoluție și la cutremurul din 1977”

De Unica.ro, pe

Medicul Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, susține că măsurile sanitare din prezent sunt insuficiente.

Epidemiologul a atras atenția la Digi24 asupra situației sanitare critice din România, spunând că valul epidemiologic nu a ajuns la un platou și că interesul de sănătate publică ar trebui pus deasupra altora.

„De trei luni, stăm la un număr clasic de reproducere de peste 1,1”, a spus Emilian Popovici. „La acest număr nu e voie să stai mai mult de două săptămâni”.

Acesta a mai adăugat: „Cu același popor, în aceeași țară, în prima parte a pandemiei, când s-au respectat indicațiile autorităților sanitare, România e evoluat bine, nu a fost remarcată ca exemplu negativ ca acum. Când INSP face o recomandare și nu e respectată, nu se poate întâmpla decât ca lucrurile să evolueze negativ”.

Citește și: Derapaj al Episcopului Giurgiului: „Incendiile din spitale, o făcătură”

Citește și: OMS: în ritmul actual, România are nevoie de doi ani și jumătate să ajungă la 70% din populație vaccinată anti-COVID-19

Citește și: Mesajul unui medic pentru nevaccinați: „Dragi români, fain că v-aţi ţinut tari şi nu v-aţi vaccinat. Hai, parastase!”

Citește și: Așa arată epuizarea cadrelor medicale care luptă cu COVID-19: o asistentă se odihnește pe o cutie de carton

Medicul epidemiolog a amintit autorităților că prioritatea ar trebui să fie sănătatea publică, nu problemele politice, ținând cont de cât de mulți oameni mor din cauza COVID-19 zilnic. „Indiferent că e guvern demis, interimar, interesul de sănătate publică trebuie să revină în prim plan, trebuie găsită calea să se ia măsuri corespunzătoare situației”, a zis el. „Mor oameni, într-o săptămână mor atâția câți au murit la Revoluție și la cutremurul din 1977. La un moment se va face o decontare”.

Totodată, Emilian Popovici a spus că în analiza cazurilor noi, trebuie să analizăm și numărul de persoane internate în secțiile ATI. Motivul l-a explicat chiar el: „Aceste cazuri la ATI cresc constant, asta arată că suntem cu epidemia în creștere, nicidecum nu am ajuns la platou. Se va ajunge la platou, dar încă nu suntem acolo”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter