Copiii din Crimeea, întrebați ce cred părinții lor despre „operațiunea specială” din Ucraina: „Spălarea creierului are loc chiar și în grădinițe”

De Unica.ro, pe

În Crimeea, copiii sunt hrăniți cu propaganda rusă încă de la grădiniță, unde educatorii îi întreabă ce părere au părinții lor despre „operațiunea specială” din Ucraina.

Deputatul Oleksi Honciarenko, în vârstă de 41 de ani, a dezvăluit într-o postare pe Telegram, preluată ulterior de postul public ucrainean, că în grădinițele din Crimeea au loc ședințe de „poliție politică”. Crimeea este un teritoriu anexat de Federația Rusă acum opt ani. Părinții așa-numiți „nesiguri” pot ajunge să fie urmăriți penal în baza unor declarații făcute de copiii lor.

„Educatorii din Crimeea sunt obligați să poarte discuții explicative cu copiii despre faptul că în Ucraina are loc o «operațiune specială» și că Rusia luptă împotriva «naziștilor»”, a explicat Honciareko, fost președinte al Consiliului Regional Odesa și lider al organizației publice „Calitatea vieții”. „Mai mult, micuții sunt puși să deseneze postere omagiale, de susținere a lui Vladimir Putin, desigur, însoțind totul cu simbolul Z”.

În 2018, Honciarenko a fost inclus pe lista sancțiunilor Moscovei în legătură cu „acțiunile neprietenoase ale Ucrainei față de cetățenii și entitățile juridice ale Federației Ruse”. El a spus, citat de Libertatea: „Spălarea creierului are loc chiar și în grădinițe”.

Citește și: Soldatul rus căruia partenera i-a permis să violeze femei în Ucraina ar fi fost luat în prizonier

Citește și: Politolog rus, despre incidentele din Transnistria: „Să dea Domnul să mă înșel. Numai că acesta este un alt pas spre un mare război european”

Citește și: O bunică din Ucraina și-a făcut primul tatuaj la 80 de ani, în cinstea țării ei: „În timp ce o tatuam, a cântat cântece ucrainene”

Citește și: Fetița de 14 ani, însărcinată după ce a fost violată de mai mulți soldați ruși, va păstra copilul: „Medicii au avertizat că, dacă victima face avort, probabil că nu va mai putea avea copii”

Deputatul a precizat că educatorii din grădinițe îi întreabă pe copii ce se vorbește acasă despre „operațiunea specială”, ce cred părinții lor despre Vladimir Putin și despre acțiunile Rusiei în Ucraina.

De asemenea, Liudmila Denisova, comisar pentru drepturile omului și Avocatul Poporului în Ucraina, a vorbit despre „politica rușinoasă de militarizare a copiilor din Crimeea”. Denisova a subliniat, potrivit UNIAN: „Sub forma unor jocuri, educatorii impun ideologia luptei împotriva așa-zișilor naționaliști și naziști din Ucraina. Astfel, se încearcă să se șteargă identitatea ucraineană din mintea copiilor”.

Totodată, Denisova a explicat că ce se întâmplă în Crimeea este o încălcare a drepturilor omului. „Asemenea acțiuni încalcă prevederile Convenției a IV-a de la Geneva și ale Convenției ONU privind Drepturile Copilului”, a afirmat ea. „Fac un apel la Comisia ONU pentru Investigarea Încălcărilor Drepturilor Omului în timpul invaziei militare ruse a Ucrainei să ia în considerare aceste încălcări ale drepturile copiilor”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter