Noua conducere din Herson, Ucraina, plănuiește anexarea zonei la Rusia. Reacțiile autorităților de la Kiev și de la Kremlin

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 11 mai 2022, 19:21

Noua conducere instalată forțat de Rusia în regiunea ucraineană Herson plănuiește să facă o cerere oficială, pentru ca provincia să devină parte a Federației Ruse, conform CNN.

O declarație publicată pe un canal nou de Telegram, care pare să aparțină administrației proruse, arată: „Autoritățile din regiunea Herson se vor adresa președintelui Rusiei cu o cerere de includere a regiunii în Rusia”.

Anunțul a fost preluat și de presa rusă de stat. Mesajul este atribuit lui Kirill Stremousov, care a fost numit șef adjunct al administrației militare și civile din Herson. Stremousov a declarat în weekend că „cetățenii care locuiesc în regiunea Herson vor avea dreptul de a obține cetățenia rusă”.

„Nu planificăm (organizarea de) referendumuri și nu planificăm crearea de republici”, a spus acesta, potrivit Libertatea. „Vorbim despre faptul că ne vom integra cât mai mult posibil în Federația Rusă în funcție de toate oportunitățile pe care le avem. Și toți acei cetățeni care se află pe teritoriul regiunii Jerson vor avea dreptul de a obține cetățenia rusă și pașapoarte rusești”.

Răspunsul din partea autorităților ucrainene nu a întârziat să apară. Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și negociator-șef în discuțiile cu partea rusă, a transmis pe Twitter răspunsul său la anunțul autorităților proruse din Herson.

Citește și: Cazul băiețelului de 11 ani din Ucraina, violat timp de 10 ore în fața mamei sale, legată de scaun: „Micuțul nu mai vorbește de o lună”

Citește și: Studiu: încrederea rușilor în televiziuni a scăzut în ultimele două luni, în timp ce social media câștigă teren

Citește și: Gazele naturale s-au scumpit cu 85% în ultimul an. Cu cât a crescut prețul la alimente

Citește și: Demisii în masă în rândul guvernatorilor din Rusia: „Trebuie să lăsăm locul tinerilor”

„Invadatorii ar putea cere să se alăture chiar și planetelor Marte sau Jupiter”, a transmis Mihailo Podoliak în mesajul său pe Twitter. „Armata ucraineană va elibera Hersonul, indiferent de cum se vor juca cu cuvintele”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 11 mai, atunci când a fost întrebat dacă Rusia este gata să accepte integrarea regiunii Herson în cazul în care autoritățile proruse ar face o asemenea cerere, că decizia ar trebui să fie luată de locuitorii din regiune.

Peskov a zis: „Depinde de cetățenii din regiunea Herson să decidă dacă un astfel de apel va avea loc sau nu și tot de ei depinde să își determine propriul destin”. El a spus că integrarea Hersonului ar trebui să se facă într-un mod legitim.

Foto – Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter